c S
Dnevne novosti

Sindikati i poslodavci sumnjičavi prema uvođenju poreza na nekretnine

27.11.2013 07:12 ZAGREB, 26. studenog 2013.(Hina), Najavu ministra financija Slavka Linića da će se porez na nekretnine vjerojatno primjeniti već 2014. sindikati podržavaju samo ako to neće značiti "harač nad običnim građanima", dok su poslodavci generalno protiv podizanja poreza jer on znači smanjenje potrošnje, odnosno manji gospodarski rast.

Linić je jučer najavio da će se porez na nekretnine vjerojatno primjenjivati već iduće godine jer država dodatnim porezima mora prikupiti prihode koje će koristiti za smanjenje deficita. Nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić novinarima je, na upit o Linićevoj najavi, rekao da je porez na nekretnine prihvatljiv samo i jedno ako je socijalno pravedan. "To znači ako se ne pretvori u 'harač' nad običnim građanima koji jedva sastavljaju kraj s krajem", rekao je.

Čelnik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš također naglašava da taj porez ne smije biti opterećujući za sve građane. "Ako bude pravedan, tada će dobiti našu podršku, a ako ne bude pravedan - što znači da bi svi morali platiti sve, onda neće dobiti našu podršku", rekao je. Jesmo za to da se oporezuju bogati, da ono što je mimo onoga što je potrebno za normalan život bude oporezovano, dodao je Jakuš, ali ne prihvaćamo to da svi moramo platiti nedostatak sredstava u proračunu.

Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističe kako je HUP generalno protiv podizanja poreza. "Tehnički, kada se gledaju brojke, vidimo da nam treba nekakav novi izvor sredstva, međutim HUP je generalno protiv podizanja poreza i povećanja porezne presije, jer će to utjecati na potrošnju, a time nećemo dostići planirani gospodarski rast", rekao je.