c S
Dnevne novosti

EK brani slobodu kretanja koju Britanija dovodi u pitanje

28.11.2013 07:08 BRUXELLES, 27. studenog 2013.Hina, Europska komisija je u srijedu najavila da će proučiti što predlaže britanska vlada, ali drži da je sloboda kretanja građana u Europi temeljno pravo, za koje britanski premijer David Cameron kaže da više ne može biti bezuvjetno.

"Sloboda kretanja građana temeljno je pravo koje Komisija brani. Mi ćemo naravno detaljno analizirati ono što predlaže britanska vlada i u ovom trenutku ne mogu reći ništa više o tome", izjavila je u srijedu na konferenciji za novinare povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, odgovarajući na upit da komentira članak koji je britanski premijer Cameron objavio u srijedu u Financial Timesu. "Vrijeme je za novi dogovor u kojem će se priznati da je sloboda kretanja središnje načelo EU-a, ali koje ne može biti potpuno bezuvjetno", napisao je Cameron.

S prvim danom sljedeće godine istječe sedmogodišnje prijelazno razdoblje unutar kojeg su zemlje članice mogle ograničiti pristup svom tržištu rada radnicima iz Bugarske i Rumunjske, a kako se taj datum približava u Britaniji se sve češće javno iskazuje zabrinutost zbog moguće navale radnika iz tih zemalja. Cameron, koji je pod sve većim pritiskom euroskeptika u svojoj stranci i koja se pribojava da je veliki broj glasova mogu preoteti stranke koje traže izlazak iz EU-a, obećao je da će organizirati referendum prije kraja 2017. godine o uvjetima ostanka zemlje u Uniji bude li ponovno izabran.

Cameron u svom članku navodi da se Europa mora reformirati kako bi ponovno zadobila povjerenje naroda te dodaje da je potrebno dogovoriti nova rješenja kojima bi se usporio pristup tržištima rada u bogatijim članicama sve dok se ne steknu uvjeti da neće doći do masovne migracije. Jedan od Cameronovih prijedloga je da se ograničenja na kretanje radne snage ograniči dok BDP neka zemlje ne dosegne određenu razinu prosječnog BDP-a u EU ili da se uvedu godišnje kvote na migrante iz EU-a.

Povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor pozvao je britansku vladu da ne podliježe "histeriji", da se razgovora na temelju činjenica pri čemu se ne se treba zaboraviti da je Britanija imala koristi od ekonomskih imigranata iz istočne Europe. "To je pretjerana reakcija. Mi o tome razgovoramo s britanskom vladom. Uvijek smo poticali raspravu na temelju činjenica o kretanju radnika i čini se da sada to nije slučaj", rekao je u interviewu za BBC povjerenik Andor.

Andor dodaje da britanska javnost ne raspolaže "cijelom istinom" o tom pitanju, da je potrebno realnije predstavljati stvarnost, "a ne pod pritiskom, ne pod histerijom koja se katkad događa u Velikoj Britaniji". "Jednostrano djelovanje, jednostrana retorika, pogotovo u ovo vrijeme, nije od pomoći jer prijeti opasnost da Ujedinjeno Kraljevstvo bude percipirano kao problematična zemlja u Europskoj uniji", kaže Andor.

Cameron optužuje prethodnu laburističku vladu jer nije ništa poduzela kako bi se na vrijeme spriječio masovni dolazak stranih radnika u Britaniju, kazavši da je "nešto pošlo krivo" kada se milijun ljudi iz istočne Europe naselilo u Britaniju nakon velikog proširenja 2004. godine. Britanski mediji pišu o neprimjernom ponašanju romskih migranata u nekim britanskim gradovima a Cameron najavljuje da će vlasti protjerati one koji prose ili spavaju na ulicu i zabraniti im ponovni ulazak u zemlju na 12 mjeseci. Cameron je također najavio nove mjere prema kojima će migranti moći primati naknadu za nezaposlenost najviše šest mjeseci i to pod uvjetom da dokažu da imaju izgleda da nađu novo zaposlenje.