c S
Dnevne novosti

Sindikati javnih i državnih službi nezadovoljni prijedlogom Zakona o plaćama

02.12.2013 07:18 ZAGREB, 29. studenog 2013.(Hina), Sindikati javnih i državnih službi izrazili su nezadovoljstvo dosadašnjim radom na prijedlogu Zakona o plaćama u javnom sektoru, koji uređuje plaće za oko 240.000 zaposlenika.

Novi zakon o plaćama u javnom sektoru koji bi trebao biti donesen do Nove godine istovjetno će regulirati sustav plaća za zaposlene u upravi, školama, bolnicama i drugim javnim sektorima, a ministar rada Mirando Mrsić najavljivao je da će njime osigurati primjenu načela "jednaka plaća za jednak rad".

Međutim, sindikati upozoravaju da se iz zakonskog prijedloga ne može ni približno odrediti kolika će biti osnovica za izračun plaća. Ne može se odrediti kolike će biti plaće dužnosnika, ali ni oko 240.000 zaposlenih u državnim i javnim službama. Jedino je jasno da se sužava djelokrug rada sindikata, s kojima će se ubuduće pregovarati tek o neznatnom broju pitanja radnog i materijalnog položaja radnika, ističu sindikati i pitaju se "što je pravi cilj ovoga zakona?".

Doda li se tome i tzv. outsourcing, te aktualne izmjene Zakona o radu, "cjelokupno radništvo može Vladi uputiti pitanje: Kakvu to državu i za koga stvarate?", kaže se u priopćenju sindikata javnih i državnih službi. U izradi zakona o plaćama u javnom sektoru, upozoravaju, ne poštuje se očuvanje razine individualnih plaća, vrednovanja doprinosa zaposlenika, uvažavanja stečevina kolektivnog pregovaranja, te načelo sustavnosti i sveobuhvatnosti reforme javnog sektora.

Sindikati pozivaju Vladu i da odustane od najavljenog izdvajanja pomoćnih djelatnosti u javnim i državnim službama, jer bi tzv. outsourcing doveo do drastičnog smanjenjem broja izvršitelja ili značajnog smanjivanja njihovih plaća. Smeta ih i što Vlada nije predočila analizu mogućih učinaka outsourcinga u odnosu na državni proračun i poboljšanje kvalitete usluge za krajnje korisnike.

Zbog izostanka analize smatraju da je riječ o neprihvatljivom eksperimentu za sve građane koji koriste usluge državnih i javnih službi.