c S
Dnevne novosti

Opačić: istospolni parovi moći će biti skrbnici djeci

03.12.2013 07:22 ZAGREB, 2. prosinca 2013.(Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da, po Zakonu o životnom partnerstvu, koji bi uskoro trebao biti u saborskoj u proceduri, istospolni parovi neće moći posvajati djecu, ali će im biti dopušteno da budu skrbnici.

Gostujući u Dnevniku RTL-televizije, Opačić je istaknula da je Zakon o životnom partnerstvu pisan s udrugama koje okupljaju gay populaciju te objasnila kako, po tom zakonu, jedino na što istospolni parovi neće imati pravo jest to da svoju zajednicu neće moći nazvati brakom, već životnom zajednicom, ali da će imati sva druga prava. Za Opačić taj zakonski prijedlog korak je bliže nekim drugim pravima koje bismo, rekla je, "možda mogli dati gay populaciji za koju godinu kada tolerancija u zemlji poraste".

Na pitanje zašto zakon ne dopušta da istospolni parovi usvajaju djecu, Opačić je odgovorila kako je to "zbog ove ekipe koja je dovela do ovog referenduma i do iskazivanja ove vrste netolerancije". Jer, izjavila je, "zamislite onda što bi tek radili djeci koja bi bila posvojena u istospolne zajednice. Nije riječ o tome da bi istospolni parovi bili lošiji roditelji. Oni mogu biti jednako kvalitetni roditelji i jednako dobro okruženje za odgoj djece, ali ostalo okruženje je netolerantno, a u ovom trenutku moramo razmišljati prvenstveno o djeci".

Na novinarsku primjedbu da su iz inicijative "U ime obitelji" prije glasovanja rekli kako se nadaju da će rezultat referenduma biti jasna poruka svakoj vlasti što može, potpredsjednica Vlade podsjetila je da je Kukuriku koalicija u Planu 21 obećala i određena prava homoseksualnoj zajednici. Smatra da se prava tih zajednica trebaju zaštititi određenim zakonima pa će tako, rekla je, Zakon o životnom partnerstvu najprije ići u Vladinu proceduru, a zatim i u Sabor.

Spomenula je kako, s druge strane, 'ide' Obiteljski zakon koji regulira materiju obitelji te da su u tom dijelu "ostale neke odredbe koje su prije bile vezane za brak". Opačić se osvrnula i na optužbe i tvrdnje da je Vlada trebala spriječiti ovakav 'festival demokracije', rekavši da se referendum nije mogao spriječiti jer je pitanje u skladu s Ustavom. "Mi moramo promijeniti Ustav, a za to trebamo imati dvije trećine u Saboru.

Dosad ih nismo imali, ali nadam se da ćemo ih imati i da ćemo promijeniti Ustav kako bismo zaustavili da ovakve inicijative krenu dalje i jer je pitanje - što je sljedeće - zabrana abortusa, zabrana medicinski potpomognute oplodnje", izjavila je. Kad je pak riječ o pokretačima inicijative "U ime obitelj'", istaknula je da oni nisu biračko tijelo SDP-a i s njim nemaju ništa svjetonazorski.

Opačić smatra kako bi bilo pošteno da su izišli u javnost kao politička opcija sa svojim političkim programom. Dodala je da su neki od pokretača "izišli u javnost sa svojim programima pa su dobili dva posto. Očito to nije upalilo, pa su išli na jednu skrivenu varijantu, koja je ustvari bila čista manipulacija građanima".

Na pitanje vidi li u inicijativi opasnost za politički položaj SDP-a na nekim idućim izborima, Opačić je odgovorila da SDP ima svoje biračko tijelo i vjeruje da inicijatori referenduma imaju manji dio biračkoga tijela od ovih milijun birača koji su izišli na referendum. Jer, smatra, "ljudi koji su izašli na izbore definitivno u svim segmentima, kada je politika u pitanju, ne misle kao inicijatori".