c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o cestama i Zakona o željeznici

03.12.2013 07:20 ZAGREB, 2. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski sabor u nastavku će zasjedanja raspraviti prijedloge izmjena Zakona o cestama i Zakona željeznici, na temelju kojih će se dio sredstava iz cijene goriva za Hrvatske autoceste (HAC) preusmjeriti Hrvatskim cestama (HC) i Hrvatskim željeznicama (HŽ).

Po sadašnjem zakonskom rješenju, HAC-u i HC-u pripada po 60 lipa po litri naplaćene trošarine za pogonska goriva. Sada se predlaže da se iznos za HAC smanji na 20 lipa, za HŽ Infrastrukturu također bi išlo 20 lipa, a iznos za HC bi se povećao na 80 lipa.

Tako bi se godišnji iznos koji HC dobiva iz trošarina na gorivo povećao na 1,8 milijardi kuna, dok bi HAC i HŽ Infrastruktura dobivali po 460 milijuna kuna.

Obrazlažući takvu preraspodjelu u raspravi o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, ministar financija Slavko Linić kazao je kako predloženi zakoni znače da je Vlada ostala pri namjeri da provede javni natječaj za koncesioniranje autocesta.

Objasnio je da će se dijelom trošarina plaćati dugovi autocesta koji će dospijevati kroz narednih pet godina, a dio će ići za potrebe razvoja željezničke infrastrukture i podizanje standarda na cestama.