c S
Dnevne novosti

Leko: proglašenjem rezultata referenduma, proglašena je i odluka o promjeni Ustava

03.12.2013 07:18 ZAGREB, 2. prosinca 2013.(Hina), Proglašenjem konačnih rezultata referenduma proglašena je i odluka o promjeni Ustava HR, ocijenio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ali i napomenuo da postoje određene manjkavosti u Ustavu i Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave kad se radi o proglašenju ustavotvorne referendumske odluke.

"Tu moramo reći da su manjkavi Ustav i sadašnji Zakon o referendumu, ali logikom čitanja Ustava, Državno izborno povjerenstvo će proglasiti rezultate referenduma i da je odluka o promjeni Ustava donesena na referendumu u skladu s člankom 1. Ustava, i tu odluku će formalno objaviti, po mojem sudu, stručna služba Sabora", rekao je Leko novinarima u Saboru.

Članovi saborskog Odbora za Ustav nisu danas htjeli nagađati tko će proglasiti izmjenu Ustava i kada će ona stupiti na snagu, no podsjećaju da je Ustavni sud krajem listopada, u svojem upozorenju Saboru, protumačio da narod na referendumu neposredno donosi odluku o izmjeni Ustava.

"Odluka kojom Ustavni sud potvrđuje da je konkretni narodni ustavotvorni referendum - na kojem se narod u smislu članka 1. stavka 3. Ustava većinski izjasnio ZA predloženo referendumsko pitanje - proveden u skladu s Ustavom ujedno znači i da je Ustav promijenjen na dan održavanja tog referenduma s trenutačnim pravnim učinkom, koji datum Ustavni sud deklaratorno utvrđuje u svojoj odluci, koju objavljuje u Narodnim novinama", stoji u tom upozorenju.

Iz toga proizlazi da će, nakon što prođu šestodnevni žalbeni rokovi i Državno izborno povjerenstvo proglasi službene rezultate referenduma, Ustavni sud ocijeniti je li referendum proveden u skladu s Ustavom i, ako procijeni da jest, u Narodnim novinama objaviti da je Ustav promijenjen na referendumu 1. prosinca.

Po Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, prigovori na ustavnost provedbe referenduma Ustavni sudu mogu se slati 30 dana od objave službenih rezultata, no Ustavni sud nema određen rok do kojeg mora odgovoriti na te prigovore. Tako su, primjerice, konačni službeni rezultati referenduma o ulasku Hrvatske u EU bili objavljeni 27. siječnja 2012., a Ustavni sud je tek 5. ožujka objavio da je referendum proveden u skladu s Ustavom i zakonom.