c S
Dnevne novosti

Ukrajina se zbog duga okreće i prema Kini

03.12.2013 07:08 KIJEV, 2. prosinca 2013.(Hina/Reuters), Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u utorak ide u Kinu u potrazi za zajmovima i ulagačima, a dotle mu u zemlji traju prosvjedi zbog odluke da ne potpiše trgovinski ugovor s Europskom unijom.

Prosvjednici su i u ponedjeljak blokirali glavnu vladinu zgradu u Kijevu i zaustavili promet, a traže da Janukovič ode s dužnosti. U nedjelju su stotine tisuća demonstranata prosvjedovale protiv predsjednikove odluke da se udalji od EU-a i približi Rusiji.

Borba Bruxellesa i Moskve za utjecaj u Ukrajini dosad nije uspjela ublažiti ukrajinsku dužničku krizu, a Janukovič je u ponedjeljak na državnoj televiziji potvrdio da nastavlja posjet Kini. "Janukovič želi pokazati da Europska unija i Rusija nisu jedini mogući ukrajinski partneri", rekao je Volodimir Fesenko iz ukrajinskog think-tanka Pente.

No rekao je da bi Peking sad mogao zahtijevati jamstvo ukrajinske političke i gospodarske stabilnosti i dodao: "Nije baš vjerojatno da će Ukrajina (od Kine) dobiti izravnu financijsku pomoć".

Peking je već toj bivšoj sovjetskoj republici dao zajmove u vrijednosti od 10 milijarda dolara, ali ukrajinska vlada mora u 2014. naći više od 17 milijarda za plaćanje računa za plin i dugova.