c S
Dnevne novosti

Ove godine zaposleno više od 1500 osoba s invaliditetom

03.12.2013 07:14 ZAGREB, 2. prosinca 2013.(Hina), Više od 1500 osoba s invaliditetom zaposleno je ove godine u Hrvatskoj, istaknuto je na okruglom stolu koji je povodom Dana URIHO-a (Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom) i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kako bi se upozorilo na složenu problematiku života i rada tih osoba.

Iako je prošle godine zaposleno više osoba s invaliditetom nego proteklih godina, na skupu je upozoreno i da su u idućoj godini za četiri milijuna kuna smanjena proračunska sredstva namijenjena njihovu zapošljavanju. Posebna tema bio je novi zakon o profesionalnom osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji će uskoro u drugo saborsko čitanje, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja iduće godine.

Na temelju novog zakona, u obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ubuduće bi trebao biti uključen i realni sektor – svi poslodavci morat će plaćati novčanu naknadu ako ne zaposle osobu s invaliditetom, istaknula je pomoćnica ravnatelja URIHO-a Ljubica Lukačić. No nezadovoljna je, kaže, što, po novom zakonu, nestaje Fond za profesionalnu rehabilitaciju, koji prerasta u zavod s još jednom ingerencijom – jedinstvenog tijela vještačenja za cijelu Hrvatsku.

Unatoč novim ingerencijama, u proračunu za 2014. sredstva namijenjena fondu nisu povećavana te i dalje iznose oko 53 milijuna kuna, tvrdi Lukačić. Ravnatelj URIHO-a Josip Držaić posebno je istaknuo problem dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom, a bez radnoga iskustva i s oko 50 godina života vrlo je teško ući u svijet rada. Držaić ističe da URIHO zapošljava oko 500 osoba s invaliditetom.

Iako vrlo teško održava i tu zaposlenost, pritisak na zapošljavanje sve je veći pa sad već imaju više od 2000 molbi samo s područja Zagreba i Zagrebačke županije, kaže ravnatelj URIHO-a.Rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Višnja Majsec Sobota istaknula je da je URIHO dosad osposobio za samostalan život i rad više tisuća osoba s invaliditetom te postao lider na tom području.