c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o predstečajnoj nagodbi

05.12.2013 07:24 ZAGREB, 4. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kojima Vlada predviđa ubrzanje procesa predstečajne nagodbe i spašavanja tvrtki.

Predloženim izmjenama precizira se da, u slučaju obustave postupka predstečajne nagodbe, prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnosi Financijska agencija (Fina). Rok za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja skraćuje se s 30 na 15 dana, uz istovremeno omogućavanje dužniku da, ako plan nije izglasan, još dva puta ponudi izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja.

Predlaže se i da u postupku sklapanja nagodbe pred trgovačkim sudom državu zastupa Državno odvjetništvo. Zakonskim izmjenama se regulira i zapljena novčanih sredstava dužnika radi pokrića troškova postupka predstečajne nagodbe.

Regulirana je i dopuna izvješća o financijskom stanju i poslovanju dužnika dodavanjem popisa svih postupaka (parničnih, ovršnih i sl.) koje dužnik vodi prema trećima kako bi sudionici predstečajne nagodbe, odnosno vjerovnici imali uvid u cjelokupno financijsko stanje dužnika. Iz Vlade poručuju kako je od stupanja na snagu tog zakona do danas 5.167 tvrtki uputilo zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe, s ukupnim obvezama od 48,9 milijardi kuna.