c S
Dnevne novosti

Sabor donio državni proračun za 2014.

05.12.2013 07:22 ZAGREB, 4. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski sabor donio je državni proračun za iduću godinu 'težak' 113,1 milijardi kuna - u tom su iznosu planirani proračunski prihodi, dok su rashodi planirani u visini od 130,5 milijardi kuna, što znači da će proračunski deficit biti veći od 17 milijardi kuna.

Vlada, a potom i saborska većina, odbili su svih 40-ak amandmana oporbenih zastupnika, među njima i onaj kojim su HDZ-ovi zastupnici Sunčana Glavak i Jasen Mesić tražili da se iznos namijenjen Hini poveća za pet milijuna kuna. Mesić je ustrajao da će rezanje sredstva Hini za 2014., te činjenica da je uopće nema u projekcijama za 2015. i 2016., dovesti do njenog daljnjeg urušavanja i u konačnici propasti. Radi se o strateškoj agenciji, upozorio je Mesić, dodavši da je dobro da o prilikama u Hrvatskoj izvještava Hina, a ne Tanjug ili netko drugi.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš objasnio je da će se Hina, u skladu s europskim zakonodavstvom, postupno s proračuna preusmjeriti na druge izvore financiranja, poput tv-pristojbe, EU fondova i tržišnih prihoda. Uvjerava da će Ministarstvo, ako u prijelaznom razdoblju dođe do podfinanciranosti Hine, unutar svog proračuna naći sredstva za njezin redoviti rad. Mesić je uzvratio kako nije točno da se novinske agencije u Europi ne financiraju iz proračuna država, a kao primjer je naveo agenciju France Presse, koju financira francuska država.

Ustvrdio je i da je Hina poslužila za čistke pojedinih novinara koji nisu bili politički podobni, te da se to nastavlja i dalje, a sve pod krinkom restrukturiranja i reorganizacije. Mesić odbacuje tvrdnju da Ministarstvo kulture želi poboljšati racionalnost poslovanja, što argumentira podatkom da se više od tri milijuna kuna iz proračuna "upumpava" za tzv. neprofitne medije od kojih nitko ne traži da posluju na tržištu. Vlada i većina odbacili su i amandmane kojima je SDSS tražio više novca za obnovu i povratničke obitelji na područjima od posebne državne skrbi.

Predsjednika Kluba Milorada Pupovca posebno je razljutilo odbijanje amandmana kojim bi se osigurao novac za priključke struje za 200 obitelji kojima su kuće obnovljene prije više godina. "Znači, ovih 200 obitelji koje čekaju 10 godina nakon završene organizirane obnove nisu ničiji, nisu HEP-ovi nisu državni. Čiji su onda? Tko će dati novac da im se priključi struja koju su nekada imali, a koju im ni HEP ni država ne želi priključiti", upitao je Pupovac. Vladinu 'odbijenicu' nazvao je nehumanom, protuzakonitom i sramotnom.

Zamjenika ministra regionalnog razvoja Jakšu Puljiza upitao je zašto na sjednici nema ministra Branka Grčića. "A gdje je vaš ministar? Zašto se vašeg ministra ne može dobiti tjednima, danima i mjesecima da bi se o stvarima koje se tiču programa Vlade moglo ozbiljno razgovarati, uključujući i proračun", upitao je Pupovac.

HDZ-ov zastupnik Josip Đakić u 11 je amandmana zatražio više novca za hrvatske branitelje i stradalnike, a među ostalim i da se stavka za osobne invalidnine i naknade branitelja poveća za 89 milijuna kuna te da se taj novac uzme s pozicije Ureda predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti. "Gospodin Stjepan Mesić tako ne bi državnim novcem lobirao za privatne investitore koji žele kupiti određene državne objekte, trošeći novac u svrhe koje nisu u opisu njegove dužnosti", rekao je Đakić.

Redom su odbijeni i amandmani kojima je HDSSB nastojao od države dobiti više novca za lokalne, slavonske projekte - od željezničkih pruga i prijelaza, preko lokalnih cesta do škola i doma za starije i nemoćne u Garčinu. "Pali ste na ruke i noge, udove i cirkulatorni status nekih najviših dužnosnika", komentirao je Boro Grubišić (HDSSB), aludirajući na izjavu premijera Zorana Milanovića, koji je u lanjskoj raspravi o statističkim regijama poručio, "neka mi se osuši desna ruka ako zaboravimo Slavoniju".

Odbačen je i amandman kojim je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor tražila više novca za Uskok predlažući da se umanji stavka za vladin ured za korištenje službenih zrakoplova. Upozorila je da je tom uredu u sljedećoj godini namijenjeno gotovo dvostruko više novca - umjesto ovogodišnjih nešto više od 6 milijuna kuna sljedeće se godine planira potrošiti 12 milijuna kuna - što Kosor smatra nepotrebnim.