c S
Dnevne novosti

Grčić o dvije godine mandata Vlade

05.12.2013 07:16 ZAGREB, 4. prosinca 2013.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, komentirajući rad Vlade u prve dvije godine mandata, kazao je da su određeni pomaci napravljeni, ali da zadovoljstva nema dok se ne postignu pozitivne stope rasta BDP-a i ne zaustavi daljnji rast nezaposlenosti.

Na konferenciji za novinare u sklopu konferencije "Hrvatska i fondovi EU 2014.-2020." Grčić je, upitan za komentar rada Vlade kojoj je istekla prva polovica mandata, ustvrdio da je ova Vlada napravila određene pomake, i to one sustavne, kroz mijenjanje pristupa funkcioniranju države, javnih financija i gospodarstva u onom dijelu u kojem država može utjecati na uvjete poslovanja. Neki se pomaci, dodao je, vide i u kretanju makroekonomskih pokazatelja, poput usporavanju stope gospodarskog pada. To je sasvim očigledno kada se pogleda krivulja kretanja BDP-a mi se približavamo nuli. Za doći s minus 2,5 ili minus 2 posto do nule je dug i težak put, a ono s čim ćemo biti zadovoljni bit će kada tu nulu prevalimo i ostvarimo pozitivnu stopu gospodarskog rasta.

Vjerujem da bi se to moglo dogoditi ipak u 2014. godini, istaknuo je Grčić. To očekivanje temelji primjerice na projektima koji su ove godine prolongirani, a iduće bi se mogli realizirati, poput projekta Zračne luke Zagreb ili prikupljanja obvezujućih ponuda za Plomin C. Tu su i planirane investicije u željezničku infrastrukturu, kao i vodoopskrbne sustave. Pritom je najavio da će slijedećeg tjedna predstaviti novi investicijski plan za iduću godinu "pa ćete vidjeti da i tamo imamo vrlo optimistične najave iz resora javnih poduzeća i ja im želim vjerovati u ovom trenutku, to je njihova odgovornost. Tu se krije niz novih projekata i respektabilnih iznosa koji se planiraju realizirati", istaknuo je Grčić.

Ako javni sektor kroz sve ovo doprinese jačanju investicijske aktivnosti u idućoj godini, ako privatni sektor koliko-toliko živne ponesen ovim trendom iz Europe, koji je očigledno pozitivan, a gdje mi još uvijek malo zaostajemo, smatram vjerojatnim da možemo u idućoj godini postići preokret, rekao je Grčić. Da se kriza ipak smiruje, dodao je, govori i usporedba podataka o nezaposlenosti s početka i kraja ove godine - broj nezaposlenih na dan 1. veljače ove godine u odnosu na isti datum 2012. bio je veći za 32 tisuće, a na dan 29. studenoga broj nezaposlenih je bio 7 tisuća veći nego na isti dan prošle godine. Dakle, unatoč trendu poslijesezonskog rasta nezaposlenosti taj rast je usporen u odnosu na početak godine, što ipak govori da stopa nezaposlenosti usporenije raste, rekao je Grčić.

No, dodao je, put do uspjeha je još jako dug, nema zadovoljstva dok ne 'prevalimo' nulu i ne uđemo u zonu pozitivnih stopa rasta, kao i dok potpuno ne zaustavimo daljnji rast nezaposlenosti, a trend je takav da bismo to možda mogli iduće godine i postići. U ocjeni prvih dviju godina mandata u svom resoru Grčić je pak kao najveći uspjeh izdvojio područje EU fondova. U tišini je u ovako teškoj situaciji odrađen velik posao praktički bez potresa, akreditacija institucija praktički je završena bez problema, iskorištenost EU sredstava podignuta je sa zatečenih 37 na 85 posto. Ja to definitivno smatram uspjehom, istaknuo je Grčić.

Ono čime nije zadovoljan pak jest provedba domaćih manjih infrastrukturnih projekata gdje su se tijekom provedbe raskidali ugovori ili se od njih odustajalo, i to ponajprije zbog krize i propadanja građevinskog sektora. To je globalna slika u Hrvatskoj protiv čega se pokušavamo boriti forsirajući javne investicije i projekte kako bi doprinjeli da građevinski sektor ponovno stane na noge, ali i kroz sustav predstečajnih nagodbi koje bi trebale doprinijeti njihovom restrukturiranju i pomoći im da se ne ugase, rekao je.

Na upit o detaljima posjeta izaslanstva iz Katara, Grčić je odgovorio da "tu treba biti jako oprezan i bez velike pompe i velikih najava, treba biti realan". "Mi ćemo sutra vjerojatno potpisati sporazum o energetskoj suradnji, koji uključuje sve potencijalne oblike suradnje, a ono što je realno u ovom trenutku govoriti je da su naši partneri iz Katara zainteresirani za isporuku plina i dalje od toga ne mogu reći", zaključio je Grčić.