c S
Dnevne novosti

Vlada: od 1. siječnja cijene naftnih derivata određuje tržište

06.12.2013 07:20 ZAGREB, 5. prosinca 2013. Hina, Od 1. siječnja iduće godine cijene naftnih derivata u Hrvatskoj određivat će se slobodno, na tržištu, a ne više temeljem pravilnika, predlaže se zakonom o tržištu nafte i naftnih derivata koji je Vlada u četvrtak sa sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru.

"Očekujemo da će tržišna konkurencija distributerima stvoriti mogućnosti za veće investicije jer nemaju limit koji ih je držao postojećim pravilnikom", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Zakon ide u hitnu saborsku proceduru jer se njegovim donošenjem povećavaju prihodi proračuna, a utječe se i na sprječavanje i uklanjanje većih poremećaja u gospodarstvu.

Zakonom je predviđeno i osnivanje Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, a određuje se, uz ostalo, i obveza formiranja obveznih i operativnih zaliha naftnih derivata te djelovanje u slučajevima izvanrednog poremećaja opskrbe. Nakon što je već ranije izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave predložila ukidanje Državnoga inspektorata od početka iduće godine, Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene 18 zakona kojima se regulira preuzimanje poslova Državnog inspektorata od strane pojedinih ministarstava. Izmjenama se reguliraju poslovi inspektorata koji prelaze u nadležnost ministarstava poljoprivrede, financija i gospodarstva.