c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila Dodatak II. TKU-a za javne službe

06.12.2013 07:18 ZAGREB, 5. prosinca 2013. Hina, Vlada je u četvrtak prihvatila Nacrt dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, po kojem se božićnica i regres neće isplaćivati, a privremeno se ograničava visina dnevnica i osnovica za isplatu jubilarnih nagrada.

Vlada je ograničavanje prava službenika i namještenika u javnim službama već ranije dogovorila s predstavnicima sindikata. U slučaju rasta BDP-a u tri uzastopna tromjesečja i deficita proračuna manjeg od 3 posto Dodatak II. prestaje važiti, a sva prava iz TKU-a nastavljaju se u cijelosti primjenjivati, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Vlada je odlučila umanjiti plaće zdravstvenim radnicima koji su štrajkali u prva dva tjedna u studenome, razmjerno broju sati provedenih u štrajku, a ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako je smanjenje plaća za dane provedene u štrajku u listopadu iznosilo od 100 kuna do čak 14-15 tisuća kuna.

Vlada je također donijela odluku da se iz državnog proračuna isplati ukupno 20 milijuna kuna za financiranje više kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH, a temeljem provedenog javnog natječaja. Odlučila je i da će predsjednik i članovi povjerenstva za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka dobiti naknadu u visini od tisuću do 2.500 kuna, ovisno o broju glasačkih mjesta u pojedinom gradu. Naknade su u odnosu na one za referendum o pristupanju EU manje za 250 do 500 kuna, izvijestio je ministar uprave Arsen Bauk.

Premijer Zoran Milanović rekao je kako se nikad nije slagao s ocjenama da je novac za referendum bačen novac ali, dodao je, pitanje je "je li bilo bolje namjene za taj novac". "Ovo nije bačen novac, zaradili su ga pa će ga valjda i potrošiti", dodao je. Vlada je dala jamstvo za zaduživanje Hrvatskih autocesta za 150 milijuna eura kod Sberbanke za financiranje plana poslovanja za ovu i iduću godinu. Rok otplate je pet godina u sedam jednakih polugodišnjih rata, uz poček od dvije godine, uz promjenjivu kamatnu stopu u visini 6-mjesečnog EURIBORA plus 4,20 posto godišnje.