c S
Dnevne novosti

Završava javna rasprava o Zakonu o životnom partnerstvu

09.12.2013 07:18 ZAGREB, 6. prosinca 2013.(Hina), Javna rasprava o nacrtu prijedloga Zakona o životnom partnerstvu, kojim se životno partnerstvo izjednačava s brakom u gotovo svim segmentima osim u dijelu koji se tiče posvajanja djece, završava te bi se taj zakon do kraja godine trebao naći u saborskoj proceduri.

Jednomjesečna javna rasprava prošla je u ozračju referenduma Inicijative "U ime obitelji" kojim se tražila ustavna definiciji braka kao zajednice žene i muškarca. Nakon referenduma, u kojem se 65 posto birača izjasnilo "Za", središnja osoba Inicijative Željka Markić zatražila da vlada preispita Zakon o životnom partnerstvu jer tvrdi da je prijedlog novog zakona suprotan novoj odredbom Ustava te da se homoseksualnim parovima daju ista prava kao u braku. "Takvi prijedlozi predstavljaju pokušaj da se zaobilaznim putem omogući posvajanje djece u istospolnim vezama", poručuje Markić.

Na to je odgovorila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić poručivši Markić kako neće biti nikakvog preispitivanja predloženog zakona o životnom partnerstvu."Imamo dovoljno ruku da taj zakon izglasamo bez ikakvih promjena i to je naša politička odluka. Zakon će biti izglasan, a u Saboru može biti samo poboljšan, ništa drugo", ustvrdila je Opačić. Iako Ministarstvo uprave ističe kako su zakon radili u suradnji s predstavnicima LGTB zajednice, koordinatorica Lezbijske grupe "Kontra" Sanja Juras više je puta ponavljala kako bi ta pitanja trebalo riješiti kroz Obiteljski zakon jer sve drugo smatraju diskriminirajućim rješenjima.

Željka Markić tvrdi i kako Zakon o istospolnim zajednicama pruža istospolnim partnerima sva građanska prava. Struka međutim tvrdi kako Zakon o istospolnim zajednicama, donesen prije desetak godina, istospolnim partnerima pruža samo dva prava, i to tek nakon tri godine veze. Istospolni partneri tako imaju isključivo pravo na međusobno uzdržavanje i pravo na utvrđivanje vlastite imovine i zajedničke stečevine.

Iako se predloženim Zakonom o životnom partnerstvu ne omogućava istospolnim partnerima zajedničko posvajanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ako u životnoj zajednici živi dijete kojem je jedan od partnera biološki ili posvojiteljski roditelj, drugi partner ima pravo suodlučivanja o svim pitanjima vezanim uz djetetovu skrb i odgoj. Drugi partner također može od suda zatražiti roditeljsku skrb nad djetetom zajedno s roditeljima, a u slučaju smrti roditelja maloljetnog djeteta partner može od suda zatražiti trajnu skrb nad djetetom.