c S
Dnevne novosti

Za Srbiju nema novih uvjeta, prijeloman sastanak u Bruxellesu

12.12.2013 07:12 BEOGRAD, 11. prosinca 2013.(Hina), Ravnatelj zaklade "Konrad Adenauer" u Srbiji Henri Bohnet izjavio je u intervjuu u srijedu da za Beograd nema novih uvjeta iz Bruxellesa vezano uz dobivanje datuma početka pregovora s EU i da očekuje kako će pregovori Srbije o članstvu s Europskom unijom početi početkom iduće godine.

Bohnet je u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RFE) rekao da je sad ključna obveza definirati pregovarački okvir u kojem bi i njemački "non-paper" svakako imao utjecaj, što podrazumijeva da se utvrdi način kako bi svako od poglavlja u pregovorima bilo povezano s kosovskim pitanjem. Njemačkim i britanskim "non paperom", koji se pojavio prije nekoliko mjeseci pooštravajući uvjete za srbijansko pridruživanje, predviđa se da Srbija mora osigurati da njeno zakonodavstvo ne bude u suprotnosti s normalizacijom odnosa sa Kosovom. "Veoma je važno da se na samom početku precizno definiraju kriteriji za svako poglavlje.

Slažem se da je normalizacija odnosa veoma kompleksno pitanje i jedino se tijekom pregovora može utvrditi šta ona konkretno znači na terenu", istaknuo je Bohnet, objašnjavajući da će poglavlja 23, 24 i 35 biti otvorena na samom početku pregovora i zatvorena pri završetku pregovaračkog procesa.On je podsjetio da se poglavlje 35 odnosi na regionalnu suradnju Srbije, u tom kontekstu i normalizaciju odnosa s Kosovom, te da se to ne može odvojiti od rješavanja ostalih pitanja.

"Imajući u vidu otvorena pitanja i konkretnu situaciju na terenu, to je bitno da bi se očuvala motivacija za reforme svo vrijeme pregovora", objasnio je Bohnet, naglašavajući da nema novih uvjeta za početak pregovora o pristupanju Srbije Uniji te da se jedino postavlja pitanje je li Srbija ispunila kriterije i primjenjuje li briselski sporazum. Komentirajući poziciju Njemačke, Bohnet je ocijenio da će Berlin pomno pratiti koje su mjere i reforme provedene, sve do 19. i 20. prosinca, kada se očekuje odluka Europskog vijeća, jer prije odluke o početku pregovora "postoje još neka otvorena pitanja".

Skoro identičnu, ali konkretniju poruku, uputio je i njemački veleposlanik Heinz Wilhelm u srijedu u srbijanskim medijima. On je za beogradski list "Blic" ponovio da nema novih uvjeta za Srbiju i naglasio kako se ne postavlja pitanje hoće li biti pregovora, nego kada će ih biti. Wilhelm upozorava da odluka Europskog vijeća izravno ovisi o ishodu sastanka premijera Srbije i Kosova u petak 13. prosinca u Bruxellesu i dogovora o napretku u pitanju pravosuđa na sjeveru Kosova. "Ako u petak bude postignut sporazum, uvjeren sam da će Europsko vijeće donijeti pozitivnu odluku (o početku pregovora). Moguće je da istog dana u prosincu i započnu pregovori", istaknuo je njemački veleposlnik.

Sudjelovanje u pregovorima srbijanskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hashima Thacija u Bruxellesu 13. prosinca najavio je i srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić. Provođenje dogovora koji se odnosi na pravosuđe dio je briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisanog u travnju ove godine. Taj sporazum, čiji su dio bili i lokalni izbori na Kosovu, provedeni u studenome, Beogradu je postavljen kao preduvjet za datum pretpristupnih pregovora s EU, koji je nakon usvajanja sporazuma najavljen za siječanj 2014., a u optimističkim opcijama čak i za prosinac ove godine.