c S
Dnevne novosti

Mimica o europskoj politici zaštite potrošača

13.12.2013 07:16 ZAGREB, 12. prosinca 2013.(Hina), Europska politika zaštite potrošača jedan je od najboljih primjera onoga što Europska unija čini za svoje građane što se osjeća kroz sigurnije proizvode, niže cijene, kvalitetnije usluge, bolje odnose prema potrošačima i bolje poslovne prakse, kazao je u četvrtak u Zagrebu europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica.

Mimica je u predavanju studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo da su osnovni ciljevi te europske politike zaštita prava potrošača i bolja sigurnost proizvoda. Ona omogućuje "sigurnije proizvode, niže cijene, kvalitetnije usluge, bolje odnose prema potrošačima i bolje poslovne prakse", kazao je.

Europska unija, istaknuo je, nastoji pritom ići u korak s razvojem tržišta, uzimajući u obzir najnovija znanstvena saznanja važna za sigurnost potrošača, kao i primjerice razvoj interneta koji pruža velike mogućnosti za trgovinu. Potrošače se nastoji zaštititi i na području usluga, koje je slabije regulirano od roba, osobito bankarskih, financijskih usluga, kao i telekomunikacijskih.

U pripremi je tako zakon koji će omogućiti otvaranje tekućeg računa svim europskim građanima bilo gdje u Europskoj uniji, kao i alat koji će omogućiti uspoređivanje raznih bankovnih naknada, a od 1. srpnja 2014. postupno će se početi ukidati naknade za roaming, kazao je.

Uz to, do kraja 2015. trebala bi proraditi europska online platforma za izvansudsko rješavanje potrošačkih sporova, dodao je, rekavši da se rezultati te europske politike doista mogu konkretno osjetiti u svakodnevnom životu i najbolji su odgovor na pitanje što EU čini za svoje građane.

S obzirom na to da zaštita potrošača u Hrvatskoj još nije na europskoj razini, Mimica je kazao da je u Hrvatskoj potrebno jačati organizacije civilnog društva koje mogu poboljšati informiranost potrošača o njihovim pravima, kao i tijela državne uprave za nadzor i provedbu potrošačkih prava kako bi se i na tom području približili europskim standardima.