c S
Dnevne novosti

Pusić: Hrvatska podržava europski put svojih susjeda

17.12.2013 07:16 BRUXELLES, 16. prosinca 2013.Hina, Hrvatska se zauzima za napredak svojih susjeda na njihovu putu prema Europskoj uniji, što je jedna od tema o kojoj se razgovara na dvodnevom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Pred ministrima je sada tema, koja je neobično važna za Hrvatsku, a to je pitanje proširenja", rekla je ministrica Pusić. U ponedjeljak popodne visoka predstavnica Catherine Ashton podnijet će ministrima izvješće o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, koji je potpisan u travnju ove godine. U utorak se ministri sastaju u formatu Vijeća za opće poslove i tada bi trebali donijeti odluku o datumu početka pregovora sa Srbijom, a kao najizgledniji datum spominje se 21. siječnja, te zaključke o napretku ostalih zemalja iz procesa proširenja.

Komisija je u svom izvješću u listopadu preporučila da se Albaniji dodijeli kandidatski status, ali od toga najvjerojatnije neće biti ništa, jer se nekoliko većih zemalja članica tome protivi. "Što se Srbije tiče, mi smatramo da je rješenje pitanja stabilnosti i dugotrajnog uspjeha naše regije upravo u tim europskom reformama i europskom putu. Dakle, smatramo jednako važnim reforme kao i cilj, jer sam cilj bez reformi nije efikasno sredstvo za napredak u stabilizaciji regije. Podržavamo u tom smislu napredak Srbije prema početku pregovora.

Smatramo da ne treba postavljati ekstremne prepreke nijednoj zemlji, ali smatramo da trebaju biti ispunjeni temeljni preduvjeti za početak pregovora", rekla je hrvatska ministrica. Dodala je da je Hrvatska inicirala pismo podrške kojom se zauzima za dodjelu kandidatskog statusa Albaniji te da se protivila uskraćivanju predpristupnih sredstava Bosni i Hercgovine zbog nemogućnosti političkog dogovora u toj zemlji. U dosadašnjem dijelu sastanka Vijeća za vanjske poslove, ministri su razgovarali i s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Ministrica Pusić je rekla da postoji dobra suradnja između EU-a i Rusije kada je u pitanju situacija u Siriji i novi razvoj događaja u Iranu, ali da to nije slučaj kada je riječ o Istočnom partnerstvu i odnosima s Ukrajinom. Rekla je da je pogrešno stavljati Ukrajinu pred dilemu ili Rusija ili EU. "Cijeli se razgovor svodio na mogućnost da se pred Ukrajinu ne postavlja takva neizdrživa dilema, nego da ona može imati dobre odnose i slobodno trgovati i s Rusijom i s Europskom unijom", rekla je Pusić.