c S
Dnevne novosti

Crna Gora potpisala protokol na SSP zbog ulaska Hrvatke u EU

19.12.2013 07:08 BRUXELLES, 18. prosinca 2013.Hina, Crna Gora je u srijedu potpisala s Europskom unijom protokol na svoj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se on prilagodio činjenici da je Hrvatka postala 28. članica EU-a.

Sporazum su s europske strane potpisali litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a i povjerenik za proširenje Štefan Fuele, a s crnogorske potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić. Crna Gora je prva zemlja koja je ispregovorala i 16. svibnja parafirala protokol kojim se mijenja i dopunjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zbog ulaska Hrvatske, a on se počeo primjenjivati od 1. srpnja kada je Hrvatska ušla u EU.

Europska komisija je uoči ulaska Hrvatske u EU započela pregovore o promjenama sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje EU ima sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se u obzir uzela nova činjenica, to jest da Unija ima 28 članica. Ulazak Hrvatske u EU automatski je značio i njezin izlazak iz Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA), stoga se trgovina između Hrvatske i tih zemalja mora odvijati prema SSP. Komisija u takvim slučajevima uvijek pregovora na temelju načela da se zadrži dotadašnji opseg trgovine.

Srbija se jedno vrijeme, a Bosna i Hercegovina još uvijek protivi tom načelu i traži mogućnost da zaštiti svoje tržište nametanjem viših carina za hrvatske proizvode. Srbija je tek 16. listopada ove godine, na dan kada je Komisija objavila izvješće o napretku, pismom potvrdila da prihvaća načelo zadržavanja tradicionalne trgovine i odustala od zahtjeva da se na hrvatske cigarete primjenjuje ista carinska stopa od 57 posto kao i za cigarete iz drugih članica EU-a.

Prije ulaska u EU-u, Hrvatska je izvozila 1620 tona cigareta godišnje u Srbiju po povlaštenoj carinskoj stopi od 15 posto, koja vrijedi unutar CEFTA-e, čiji je Hrvatska tada bila član. U hrvatskom je interesu da se ti protokoli sa susjednim zemljama počnu primjenjivati što prije, najbolje od prvog dana članstva, jer u suprotnom svaki dan gubi novac zbog nepovoljnih uvjeta trgovanja sa susjednim zemljama. Svi protokoli na SSP vrijede tri godine od ulaska nove članice u EU.

Srbija je i nakon što je pismom potvrdila da prihvaća to načelo i dalje odugovlačila s parafiranjem i protokol je parafiran tek prošlog tjedna. Međutim, on se, za razliku od Crne Gore, parafiranjem neće početi primjenjivati, nego tek nakon što bude potpisan i ratificiran u srbijanskom parlamentu. Potpis se očekuje početkom sljedećeg godine. Na zahtjev Hrvatske u zaključke o proširenju koje su u utorak usvojili ministri vanjskih poslova EU-a Srbija je pozvana da što prije primjeni protokol.

"Vijeće očekuje brzu i transparentnu implementaciju protokola na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kaže se u zaključcima Vijeća za Srbiju. Ostala je još Bosna i Hercegovina koja i dalje na prihvaća načelo zadržavanja tradicionalne trgovine. Stoga je Vijeće EU-a u utorak u svojim zaključcima pozvalo Bosnu i Hercegovinu da "hitno revidira svoje stajalište tako da se može dovršiti prilagodba SSP-a, odnosno privremenog sporazuma na temelju tradicionalne trgovine između BiH i Hrvatske".