c S
Dnevne novosti

Korupcija neprijatelj br. 1 za zemlje u razvoju

20.12.2013 07:14 WASHINGTON, 19. prosinca 2013.(Hina/AFP), Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim ocijenio je u četvrtak da je korupcija "državni neprijatelj br. 1" za zemlje u razvoju.

"U svijetu u razvoju, korupcija je državni neprijatelj broj 1", izjavio je Kim na konferenciji u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu. "Svaki dolar koji neki korumpirani čelnik ili poduzetnik spremi u džep dolar je ukraden trudnoj ženi kojoj treba njega, djevojčici ili dječaku koji zaslužuju imati pristup obrazovanju", naglasio je predsjednik institucije. Po Kimu privatni sektor mora "biti dio rješenja".

"Naftne, plinske i rudarske tvrtke otkrivaju sve više prirodu svojih ugovora s vladama", kazao je on, ustvrdivši da to daje "priliku" za nadziranje njihovih postupaka kao i postupaka vlasti. Godine 1996. Svjetska banka prvi put se založila protiv korupcije, ocjenjujući da je "rak" za siromašne zemlje. "Rak se može izliječiti", rekao je Kim.

Broj sankcija koje institucija poduzima protiv tvrtki osumnjičenih za malverzaciju u ekspanziji je, prema studiji privatnog kabineta objavljenoj polovicom rujna.

Godine 2012. Svjetska banka je poništila kredit od 1,2 milijardi dolara za izgradnju mosta u Bangladešu nakon što je kanadska multinacionalna kompanija SNC-Lavalin optužila za korupciju odgovorne u vladi. Svjetska banka je od tog trenutka isključila tvrtku iz bilo kojeg ugovora na razdoblje od 10 godina.