c S
Dnevne novosti

Uskok pokrenuo istragu protiv pet osoba za krijumčarenje kokaina

24.12.2013 07:12 OSIJEK, 23. prosinca 2013.Hina, Uskok je pokrenuo istragu protiv trojice hrvatskih te po jednog državljanina Slovenije i Srbije koje sumnjiči da su, udruživši se u zločinačku organizaciju, u Južnoj Americi i Africi kupovali veće količine kokaina radi preprodaje na hrvatskom te ilegalnom narko tržištu ostalih europskih zemalja.

USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio kako za zločinačko udruživanje te neovlaštenu proizvodnju i promet drogama tereti trojicu hrvatskih državljana (dvojicu 29-godišnjaka i jednog 47-godišnjaka), 47-godišnjeg Slovenca i 38-godišnjeg državljanina Srbije.

Prvookrivljenog sumnjiči da je od lipnja prošle do 26. studenoga ove godine u Vukovaru te drugim mjestima u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim državama, povezao ostale okrivljenike radi stalne kupovine većih količina kokaina na ilegalnom tržištu Južne Amerike i Afrike te njegovog prijevoza, a radi daljnje preprodaje u Hrvatskoj i drugim europskim državama.

Prvookrivljenik je, sa za sada nepoznatim osobama iz Južne Amerike i Afrike, dogovarao kupovinu i isporuku kokaina, uključujući isporuku brodom 50 kilograma te droge. Uskok navodi kako je on, sam ili zajedno s ostalim okrivljenicima, odlazio u Kolumbiju, Nizozemsku, Sloveniju i druge države, gdje je neposredno dogovarao krijumčarenje kokaina i načine prebacivanja novca.

Sukladno dogovoru s prvookrivljenim, ostali iz te organizacije su pronalazili i obučavali osobe za krijumčarenje dogovorenih količina kokaina u Hrvatsku i druge europske države te prikupljali novac za njegovu kupovinu koji su potom uplaćivali iz različitih mjesta u Hrvatskoj, susjednih država i Nizozemske. Na prijedlog Uskoka, sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor protiv prvookrivljenika, navode u Uskoku.