c S
Dnevne novosti

Stožer predlaže javnu objavu više registara

24.12.2013 07:16 VUKOVAR, 23. prosinca 2013.(Hina), Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predložio je saborskim zastupnicima i strankama objavu više registara koje, ističu, hrvatski građani žele vidjeti, te najavljujući da će početkom siječanjskog zasjedanja Sabora pred parlament doći njihovi predstavnici kako bi prikupili potpise za pokretanje saborske procedure.

Pozivajući se na "biblijsku" poruku ministra branitelja Predraga Matića pri objavi Registra hrvatskih branitelja "Razdvojimo žito od kukolja", Stožer u priopćenju upućuje pitanje zastupnicima i strankama jesu li za to da nadležne državne institucije, DORH i nadležna ministarstva, u roku od devet mjeseci napišu i javne objave nekoliko registara.

Među njima predlažu i da se registrom popišu svi oni koji su sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji, u kojem svojstvu i kojim novčanim iznosom, kao i registar svih hrvatskih državljana koju su tijekom Domovinskog rata sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Stožer traži i objavu registra svih onih protiv kojih u Državnom odvjetništvu postoje dokazni materijali i/ili svjedočanstva koja ih terete za ratne zločine, kao i svih političara i državnih dužnosnika od 1991. do 2013. koji su mogli, a nisu branili Hrvatsku.

Predlažu i registar svih koji se nisu odazvali mobilizaciji u obranu Hrvatske, svih sudaca u RH koji su sudjelovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ, imena svih u rukovodećim strukturama tajnih službi bivše SFRJ, te imena onih koji su vršili likvidacije. Iz Stožera predlažu političarima i da omoguće objavu registra svih onih kojima je omogućena zamjena portfelja dionica za dionice u portfelju HZMO-a, kao i registra "imovinskog stanja bivše Komunističke Partije RH, a kasnije SDP-a, od 1988., 1989., 1990. i 1991. kao i novčano-imovinske transakcije iz tog razdoblja".

Od saborskih zastupnika i stranaka traže da ih do 14. siječnja iduće godine izvijestite o potvrdi potpisa ove inicijative na email adresu Stožera, ističući da će, ukoliko do tada ne dobiju odgovor na njihov poziv, to smatrati odbijanjem inicijative. Stožer najavljuje da će potpise za pokretanje inicijative prikupljati 15. siječnja iduće godine te o rezultatima izvijestiti javnost.