c S
Dnevne novosti

Ratifikacijom hrvatskog ugovora Slovenija spriječila kritike da blokira susjeda

27.12.2013 07:18 LJUBLJANA, 24. prosinca 2013.Hina, Ratifikacija Ugovora o pristupanju RH u EU jedna je od najvažnijih odluka slovenskog parlamenta u protekloj godini i njome je Slovenija spriječila kritike da blokira ulazak susjedne zemlje u Uniju, ocijenio je predsjednik Državnog zbora Janko Veber.

"Davanjem zelenog svjetla ulasku Hrvatske u EU postigli smo dogovor da se pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesijskog sporazuma", rekao je Veber u razgovoru za ljubljansko "Delo" od utorka. "Time smo spriječili da nas u Bruxellesu tretiraju kao državu koja susjednu zemlju blokira na njenom putu", istaknuo je Veber.

Veber je kao najznačajnije odluke parlamenta u 2013. naveo uvođenje u ustav fiskalnog pravila o uravnoteženim financijama te izglasavanje povjerenja vladi premijerke Alenke Bratušek uz glasovanje o proračunu za iduće dvije godine. Na 47 redovnih i 28 izvanrednih zasjedanja slovenski parlament je donio 131 zakon, a zastupnici su članovima vlade postavili 810 zastupničkih pitanja, 20 posto više nego lani.

O pitanju štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj za "Delo" je govorio ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekavši da nijedan slovenski sud ili drugo tijelo neće priznati moguće presude hrvatskih sudova protiv te banke i da Slovenija ne može pristati na arbitražu o prenesenoj štednji.

Arbitraža bi značila da se izdvojeno rješava pitanje hrvatskih štediša, a ne i ostalih u drugim bivšim republikama, rekao je Erjavec i dodao da je to složeno sukcesijsko pitanje koje se tiče svih slijednica.