c S
Dnevne novosti

Milanović: ne mislimo trošiti energiju na cjelovitu ustavnu reformu

31.12.2013 07:20 ZAGREB, 30. prosinca 2013.(Hina), Premijer Zoran Milanović izjavio je kako vjeruje da predsjednik Republike Ivo Josipović ima dobre namjere kad zagovara cjelovitu ustavnu reformu, ali i ocijenio da će se za to teško naći potrebna dvotrećinska potpora u Saboru te poručio kako vladajući trenutno na to "ne namjeravaju trošiti energiju".

"To nije nešto na što mislimo trošiti energiju. Nećemo tome stajati na putu. Načelno nemamo ništa protiv toga, ali u ovom trenutku je malo iznenađujuće", ocijenio je Milanović na druženju s korisnicima Twittera u Banskim dvorima, u povodu dvije godine mandata Vlade. Milanović ne vjeruje da će opširne ustavne promjene u izbornoj godini dobiti potrebnu podršku saborskih zastupnika.

Podsjetio je da je Vlada predložila izmjenu Ustava RH samo u dijelu koji se tiče nezastarijevanja teških ubojstava, ali da je taj prijedlog u Saboru značajno proširen zahtjevima drugih stranaka. "Vjerujem da predsjednik ima dobrih ideja i namjera, ali o tome odlučuje Sabor. Što će biti s tom inicijativom, ne znam, ne mora biti ništa. Sabor o tome odlučuje i, ako dođete s paketom izmjena, može vam se dogoditi da ste donijeli Grace Kelly, a izići će vam čudovište", rekao je Milanović.

Hrvatski Ustav smatra "održivim", iako ističe da bi u sat vremena mogao napisati 20 stvari koje bi trebalo promijeniti. Odbio je Josipovićevu izjavu da "da premijer nije pročitao do kraja Ustav". "Sudjelovao sam dva puta u izmjenama Ustava. Ne znam ga do zadnjeg zareza, ali u odnosu na većinu ljudi, velikom broju točaka i zareza u Ustavu znam oca i majku i brata i sestru", kazao je Milanović.

Podsjetio je da je, uz predsjednika i jedne petine zastupnika, i Vlada ovlašteni predlagatelj ustavnih promjena, ali i ocijenio da postupak treba prepustiti Saboru. "Siguran sam da je predsjednik pročitao Ustav i da ga shvaćamo na isti način. Ustavne promjene treba vratiti Saboru, rekli bi u Dalmaciji, dite materi", poručio je premijer.

'Tviteraše' je zanimalo i hoće li se na parlamentarnim izborima zastupnici birati s otvorenih lista te kako će se ubuduće izbjeći veća odstupanja u broju birača po pojedinim izbornim jedinicama. Milanović je odgovorio kako su otvorene liste moguće, ali i upozorio da stranke mogu manipulirati i takvim izbornim sustavom, stavljajući na čelna mjesta na listama poznate, a na začelje osobe o kojima birači ne znaju ništa.

Kad je riječ o veličini izbornih jedinica, kazao je kako su nužne minimalne korekcije, ali tek nakon što se pročisti registar birača, budući da je u "velikim" izbornim jedinicama do sada bilo puno birača koji tamo nemaju stvarno prebivalište. "Temeljite izmjene izbornog zakona nisu u planu. Izborni sustav je takav kakav jest, on osigurava određenu reprezentativnost i stabilnost vlasti", poručio je Milanović. Na pitanje planira li Vlada izmijeniti ugovor sa Svetom Stolicom, Milanović je odgovorio kako je riječ o ugovoru koji se može mijenjati, ali i dodao, "što se mene tiče, to nije tema u ovom trenutku".

Ponovio je da 2014. očekuje gospodarski rast, ali i da dio nezaposlenih bez znanja i sposobnosti koji ih čine konkurentnima "neće naći posao u prvom valu zapošljavanja". Ustvrdio je i da dio ljudi na burzi ne želi pristati na fizičke poslove, nego se snalaze na druge načine, te poručio kako "ne možete nikoga natjerati da uzme sjekiru ili motiku u ruke i da ide kopat".