c S
Dnevne novosti

HZMO o novinama u podnošenju prijava na mirovinsko osiguranje od početka 2014.

31.12.2013 07:24 ZAGREB, 30. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je o dvije bitne novine koje se s početkom 2014. godine uvode za poslodavce i druge obveznike podnošenja prijave na mirovinsko osiguranje - obvezu podnošenja prijave/odjave na mirovinsko osiguranje u roku 24 sata, a obveznici s više od tri osiguranika dužni su prijave podnositi elektroničkim putem (e-prijave).

Iz HZMO-a, naime, podsjećaju da s 1. siječnja 2014. na snagu stupa novi Zakon o mirovinskom osiguranju, kojim je propisana obveza podnošenja prijava i odjava na mirovinsko osiguranju u roku 24 sata.

Također, u skladu s novim Zakonom na snagu stupa i novi Pravilnik o vođenju matične evidencije HZMO-a, kojim je propisano da su obveznici s više od tri osiguranika, dužni prijave podnositi elektroničkim putem (www.mirovinsko.hr, Elektroničko poslovanje - e-prijave), uz prijelazni rok od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Pravilnika. U tom će se prijelaznom razdoblju prijave moći predavati i u papirnatom obliku na šalterima Zavoda, uz rok predaje prijava od 24 sata, koji se bez iznimke primjenjuje od 1. siječnja 2014. godine.

E-prijave su web aplikacija koja korisnicima omogućava prijave/odjave na mirovinsko osiguranje, prijave o promjeni statusa tijekom osiguranja, prijave o početku/prestanku poslovanja obveznika doprinosa kao i promjenama podataka obveznika doprinosa. Iz HZMO-a pritom podsjećaju kako sustav e-prijava postoji od 2006. godine, a od 1. siječnja 2014. zamjenjuje ga novi, moderniji sustav u skladu s novim propisima.

Postojeći korisnici sustava e-prijava prenose se u novi sustav te nije potrebna nova registracija. Novi korisnici popunjavanjem pristupnog lista mogu otvoriti korisnički račun te ga ovjerenog, zajedno s potrebnom dokumentacijom, predati na šalter najbliže područne službe/ureda HZMO-a. Korisnici koji imaju poslovni FINA certifikat koji sadrži OIB (izdan nakon 11. ožujka 2013.), a ujedno su i ovlaštene osobe za zastupanje obveznika doprinosa, pristupni list mogu potpisati i predati elektroničkim putem, bez potrebe odlaska na šalter, napominju iz HZMO-a.