c S
Dnevne novosti

Za plaćanje kazne na vrijeme olakšica, u suprotnom penali

02.01.2014 07:20 ZAGREB, 1. siječnja 2014.(Hina), Hrvatski građani lakše mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć, a olakšano im je i plaćanje prekršajnih kazni koje će biti upola manje ako ih plate odmah ili tri dana nakon dobivanja kazne, no ako ne plate na vrijeme ulaze u posebni registar.

Izmjenama Prekršajnog zakona se građanima, uz postojeću mogućnost da plate 50 posto prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja, omogućava da pola kazne plate i u roku od tri dana od slanja obavijesti na kućnu adresu. Svi oni, pak, koji u roku ne plate kaznu naći će se u jedinstvenom registru te sve do podmirenja kazne neće moći registrirati automobil ili dobiti prometnu i vozačku dozvolu.

Registar će sam obračunavati datum dospijeća naplate kazne, a kada se ustanovi da ona nije plaćena slat će signal svim šalterima za izdavanje prometnih dokumenata. Zbog neplaćenih kazni građani neće moći ostati bez dokumenata koji su nužni za ostvarivanje temeljnih prava, odnosno osobne iskaznice ili putovnice.

Na snagu je, osim toga, stupio i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kojim se pojednostavljuje postupak odobravanja takve pomoći širem krugu korisnika pa će ekonomski ugroženi hrvatski građani moći dobiti besplatnu osnovnu pravnu pomoć u svakoj pravnoj sferi. Među ostalima, besplatnu pravnu pomoć imat će i svako dijete koje nema hrvatsko državljanstvo, ali je zatečeno na području Hrvatske bez pratnje.