c S
Dnevne novosti

Mektić: Stotinu tisuća ilegalnih migranata do EU preko Balkana

07.01.2014 07:12 SARAJEVO, 3. siječnja 2014.Hina, Iako su talijanski otoci Sicilija i Lampeduza postali sinonim za ilegalne imigrante, najviše imigranata u Europu i dalje pokušava stići pravcem koji ih vodi preko država Balkana, ustvrdio je u petak ravnatelj Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragiša Mektić upozorivši kako se upravo na tom pravcu u protekloj godini pet puta povećao broj "ilegalaca" koji pokušavaju doprijeti do Europske unije.

Pozvavši se na podatke koje je prikupila Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama (Frontex), Mektić je lokalnim medijima u BiH kazao da najveći broj ilegalnih migranata čine osobe podrijetlom iz afro-azijskih zemalja. "Riječ je o valu od oko sto tisuća migranata kojima je cilj zapadna Europa", kazao je ovaj dužnosnik podsjećajući na činjenicu da samo na području Srbije u ovom trenutku boravi više od deset tisuća ilegalnih migranata koji su tamo smješteni u prihvatne centre.

Operativni podaci govore kako je od granice između Turske i Grčke za ilegalne migrante ranije bio najvažniji pravac koji bi ih vodio preko Srbije do Mađarske no sada je važnija ruta koja vodi preko Bugarske i Srbije ka Hrvatskoj. "Ulazak Hrvatske u EU tu nije unio značajnije promjene, jer još nije postala dijelom Schengena tako da njena granica sa Slovenijom predstavlja posljednji filtar za ilegalne migrante", kazao je Mektić.

Vlasti BiH su tijekom 2013. godine protjerale oko 800 stranaca koje su svrstali u kategoriju ilegalnih migranata no Mektić ističe kako su sigurnosni rizik i oni koji dođu poslovno. Naveo je primjer osoba koje u BiH dolaze kako bi regrutirale dragovoljce za odlazak na ratište u Siriji potvrdivši kako među protjeranima ima i takvih osoba.