c S
Dnevne novosti

Varšava se protivi promjeni pravila o imigraciji

08.01.2014 07:12 VARŠAVA, 7. siječnja 2014.(Hina/AFP), Poljska će se protiviti svakoj promjeni pravila o međueuropskoj imigraciji, reagirao je u utorak poljski premijer Donald Tusk nakon što se njegov britanski kolega David Cameron izjasnio protiv dodjele obiteljskih doznaka poljskim imigrantima u njegovoj zemlji.

"Ako netko želi promijeniti Sporazum o EU kako bi to postalo moguće, bilo da se radi o Davidu Cameronu ili bilo kome, Poljska će uložiti veto", rekao je Tusk novinarima. "Ta vrsta promjena zahtijeva jednoglasnost i dok su zemlje poput Velike Britanije, Poljske, Njemačke ili Nizozemske članice EU, bit će nemoguće promijeniti taj sporazum", rekao je poljski premijer.

On je dodao da britanski premijer David Cameron još ima mogućnost ispraviti pravosudne propuste nacionalnih zakona o socijalnoj zaštiti koji bi mogli dovesti do zloporaba. "Ako premijer Cameron želi promijeniti pravila, koja imaju nedostatke i omogućuju ljudima zlouporabe u Velikoj Britaniji, on to ima pravo učiniti", rekao je Tusk o britanskom zakonodavstvu. "Ali to se ne može primijeniti na samo jednu nacionalnu skupinu, to se mora primijeniti na sve moguće korisnike", naglasio je i dodao da nitko nema pravo stigmatizirati Poljake kao profitere.

Tusk je precizirao da će u srijedu telefonirati Cameronu i tražiti objašnjenja. Britanski premijer je u nedjelju na kanalu BBC kritizirao privilegije koje koriste poljski imigranti u Velikoj Britaniji i posebice one koji primaju obiteljske dodatke za djecu koja žive u Poljskoj.

Krajem prosinca je Cameron rekao da je bezuvjetno otvaranje britanskog tržišta rada 2004. za Poljake i druge novo pristigle u EU "monumentalna pogreška". Brojni Britanci strahuju od navale Rumunja i Bugara koji od 1. siječnja imaju pravo raditi u Velikoj Britaniji.