c S
Dnevne novosti

Linić najavio početak razgovora o rebalansu proračuna

10.01.2014 07:22 ZAGREB, 9. siječnja 2014.Hina, Ministar financija Slavko Linić najavio je da će razgovori u Vladi o rebalansu proračuna početi za sedam dana, te naglasio da Vlada drži pod kontrolom državne financije unatoč mogućnosti da će se teže zaduživati na međunarodnom financijskom tržištu.

"Već za sedam dana, i danas", odgovorio je Linić novinarima uoči sjednice na pitanje kada će s kolegama početi razgovore o rebalansu proračuna. Ipak, nije kazao koliki će biti rezovi. "Vidjet ćemo", kratko je rekao. Novinare je zanimao i njegov stav o procjeni Hrvatske narodne banke da će se na uvjete inozemnog financiranja hrvatskoga gospodarstva u sljedećem razdoblju nepovoljno odraziti povećanje premije osiguranja od kreditnog rizika za Hrvatsku.

Linić je odgovorio kako se država upravo zbog dosta problematičnog stanja na međunarodnom financijskom tržištu zadužila već u studenome prošle godine te time "riješila prvih šest mjeseci" ove godine. "A do tada ćemo vidjeti, imat ćemo proceduru usklađenja prekomjernog deficita, a vidjet ćemo i kakvo će biti stanje na tržištima", dodao je i naglasio da Vlada "sve drži pod kontrolom" te da nitko ne treba brinuti.

Vlada je na inozemnom tržištu 19. studenoga izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,75 milijardi dolara, uz prinos od 6,2 posto, s dospijećem na naplatu 26. siječnja 2024. Linić je danas ponovio da Vlada mora pronaći mjere kojima će pod kontrolu staviti vrlo visoki javni dug i još uvijek visoki deficit te ponovno napao sve one "koji su neodgovorno smatrali da mogu trošiti i zaduživati se", a koji su, ustvrdio je, jednakog stava i danas.

"Smatraju da se i nadalje možemo zaduživati za otplatu autocesta, probleme u željeznici, a ne shvaćaju da su privatizacije i dobivanje novca za gotove autoceste nešto što je također rješenje za smanjenje duga. Očito da mi o dugu volimo pričati samo napamet, ali ne i odgovorno", ustvrdio je.