c S
Dnevne novosti

Pojačavaju se nagađanja oko imena novih čelnika EU-a

13.01.2014 07:10 BRUXELLES, 12. siječnja 2014.Hina, S približavanjem izbora za Europski parlament polako počinju i pripreme za izbor novih čelnika europskih institucija, u medijima se sve češće nagađa o imenima, a najveća je gužva kod Europske pučke stranke koja će svoga kandidata za predsjednika Komisije dobiti na kongresu u ožujku.

Na europskim izborima koji će se održati od 22. do 25. svibnja u svih 28 zemalja članica, prvi put u povijesti stranke će izići sa svojim kandidatom za predsjednika Europske komisije. Kandidat socijalista već je poznat - sadašnji predsjednik Europskog parlamenta, njemački socijaldemokrat Martin Schulz, dok je u igri za kandidata stranaka okupljenih u Europskoj pučkoj stranci (EPP) više imena i njihov broj se stalno povećava.

Kao mogući kandidat najčešće se spominje donedavni luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, zatim sadašnji povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier, povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, a posljednjih dana počelo je kružiti i ime Christine Lagarde, izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda.Juncker je nedavno izjavio da je načelno spreman prihvatiti kandidaturu za predsjednika Europske komisije, ali prema njemačkom tjedniku Der Spiegel, on bi mogao ostati bez potpore najmoćnije politačarke u Europi, njemačke kancelarke Angele Merkel.

Juncker je na čelu luksemburške vlade bio čak 18 godina, a 10 godina je bio i šef euroskupine, foruma koji okuplja ministre financija zemalja članica eurozone, koji je nakon izbijanja financijske krize postao jedno od najvažnijih tijela u Europskoj uniji. Juncker je znao relativno često kritizirati pristup kancelarke Merkel u rješavanju krize eurozone.Glasnogovornik Angele Merkel demantirao je tvrdnju iz tjednika Spiegel, a sam Juncker je izjavio da je u prijateljskim odnosima s Merkel, s kojom se često čuje telefonom.

Junckera je nedavno okrznuo i njegov nasljednik na mjestu šefa europskupine, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem. On je u jednoj satiričnoj emisiji nizozemske televizije rekao da je Juncker okorjeli pušač i da voli popiti. Juncker je na to odogovorio da "nema problema s alkoholom" i da ne želi reagirati na komentare izrečene u humorističnoj emisiji.Nominaciji se nada i povjerenik za unutarnje tržište i financijske usluge Michel Barnier, kojemu u prilog ne ide to što ne pripada istoj političkoj skupini kao i sadašnja francuska vlada, što znači da bi mogao ostati bez podrške svoje vlade.

Konačni odgovor na pitanje tko će biti kandidat Europske pučke stranke doznat će se na izbornom kongresu stranke početkom ožujka u Dublinu. Kod treće skupine po snazi u Europskom parlamentu - europskih liberala, borba će se voditi između dvojice kandidata bivšeg belgijskog premijera Guy Verhofstadta i povjerenika za ekonomske i monetarne poslove Ollija Rehna. Ove se godina ne bira samo predsjednik Europske komisije, nego i predsjednik Europskog vijeća i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku te predsjednik Europskog parlamenta.

Osim toga, ove se godine bira i glavni tajnika NATO-a, položaj koji po tradiciji drži netko iz europskih članica Saveza. Pri izboru za popunjavanje tih funkcija morat će se složiti križaljka koja će uzimati u obzir ne samo političku pripadnost, nego i o ravnoteži između sjevernih i južnih, starih i novih članica, zatim o spolnoj ravnopravnosti.Kao mogući kandidati iz novih članica za jednu od tih funkcija spominju se litavska predsjednica Dalia Grybauskaite i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.