c S
Dnevne novosti

Miljenić: javne polemike ne ugrožavaju sudbenu vlast

14.01.2014 07:22 ZAGREB, 13. siječnja 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbio je kritike da su komentari "visokog izvora iz Vlade" na sudsku odluku da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj pritisak na pravosuđe, ističući da je Vlada poštovala i da će poštovati sve pravomoćne sudske odluke, ali i da su "javne polemike i iznošenje različitih stavova o svim segmentima rada pojedine grane vlasti poželjni" te da se njima "ne ugrožava zakonito postupanje bilo koje od grana vlasti".

Jutarnji list je u četvrtak prenio izjavu "visokog izvora iz Vlade" da je odluka o Perkovićevu izručenju "državni udar s pištoljem na vodu", da je skandalozna te da hrvatski sudovi ne žele poštovati hrvatske zakone, na što je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin reagirao priopćenjem, u kojem je Vladu prozvao za "nedopustiv pokušaj nepoštovanja i omalovažavanja sudske vlasti".

"Držim da su javne polemike i iznošenje različitih stavova o svim segmentima rada pojedine grane vlasti poželjni te da se, obzirom na institucionalnu i stvarnu neovisnost svih grana vlasti, njima ne ugrožava zakonito postupanje bilo koje od njih", uzvraća Orsat Miljenić, koji poručuje da je "Vlada Republike Hrvatske poštivala i da će poštivati sve pravomoćne sudske odluke". Ministar ističe da izvršna vlast nema nikakav utjecaj na sudbenu te da ga ne želi imati.

"Sudbena vlast je u cijelosti neovisna te za svoj rad i postupanje odgovara isključivo tijelima sudbene vlasti. Svaka grana vlasti ima Ustavom točno određene ingerencije i u tim se okvirima treba kretati uz puno poštivanje ovlasti i obveza drugih grana vlasti. Ipak, pri tome trebamo imati na umu da je zadaća svih grana vlasti jačati povjerenje građana u institucije vlasti te na najbolji način obavljati poslove i dužnosti za koje nas građani plaćaju.

Nijedno pravo koje uzimamo sebi ne smijemo zanijekati drugome, pa tako ni pravo na javnu kritiku našeg rada, naravno pod uvjetom da time ne kršimo načelo trodiobe vlasti i punog poštovanja svih institucija i njihovih odluka", poručio je Miljenić. Dodao je da "ono protiv čega se svi zajednički trebamo boriti nisu javne polemike i kritike rada bilo koje grane vlasti, nego mogući pokušaji pritajenih utjecaja na sve grane vlasti, a koji stvarno mogu ugroziti funkcioniranje institucija društva".