c S
Dnevne novosti

Iz HNS-a isključen suosnivač i dugogodišnji predsjednik stranke

16.01.2014 07:16 ZAGREB, 15. siječnja 2014.(Hina), Predsjedništvo Hrvatske narodne stranke - Liberalnih demokrata jednoglasno je iz stranke isključilo Radimira Čačića, suosnivača i dugogodišnjeg predsjednika te stranke.

Odluku o izbacivanju jednoglasno je donijelo stranačko predsjedništvo u punom sastavu, a iz HNS-a su poručili da će detalji biti objavljeni na sutrašnjoj konferenciji za novinare u središnjici stranke. Među 18 članova HNS-ova predsjedništva, o Čačićevu izbacivanju, uz predsjednicu stranke Vesnu Pusić, odlučivali su i HNS-ove ministrice Anka Mrak Taritaš i Andrea Zlatar Violić te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, no nitko od njih nije htio dati izjave nakon sjednice.

Izbacivanje iz stranke dogodilo se nakon što je predsjednica stranke Vesna Pusić nedavno javno otkrila da je nezadovoljna ponašanjem bivšeg stranačkog predsjednika i prvog potpredsjednika vlade. Poručila je da Čačić nema šanse ponovno postati 'bilo što u vrhu stranke' nakon izlaska iz zatvora u svibnju i odsluženja kazne zbog toga što je skrivio prometnu nesreću u Mađarskoj u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Međutim, predsjedništvo međimurskog županijskog HNS-a jučer je jednoglasno podržalo Čačića.

Sličan je stav iznio i dio varaždinskog HNS-a. Posljednjih tjedana mediji su prenosili informacije da je Čačić, koji služi zatvorsku kaznu, viđen s HNS-ovcima iz sjeverozapadnih županija, a pisali su i o njegovim navodnim susretima sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Poznato je kako središnjica stranke spočitava Čačiću tajne političke sastanke, dogovaranje koalicija i udruživanje s nestranačkim ljudima, nanoseći tako navodnu štetu. To su demantirali međimurski i varaždinski HNS-ovci koji tvrde kako na tim sastancima nikada nije bilo riječi o politici, političkom djelovanju, a kamoli udruživanju i koaliranju.

Radimir Čačić (64) u kaznionici otvorenog tipa u Valturi služi zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće u Mađarskoj, u kojoj je 2010. poginulo dvoje ljudi. Pravomoćno je prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora, a nakon odsluženih 11 mjeseci kazne može podnijeti zahtjev da ostatak kazne odsluži na slobodi. Suosnivač HNS-a, a od 1994. u dva mandata i predsjednik stranke, zbog odsluženja kazne, sve je svoje funkcije u stranci zamrznuo. No, da nije izbačen iz stranke, on bi ostao i dalje član predsjedništva koji bi zastupao sjeverozapadnu Hrvatsku gdje je HNS najsnažnija politička organizacija.