c S
Dnevne novosti

Sabor zasjeda od iduće srijede, još se ne zna hoće li se i kada promijeniti Ustav

16.01.2014 07:24 ZAGREB, 15. siječnja 2014.(Hina), Saborsko Predsjedništvo za iduću je srijedu sazvalo plenarnu sjednicu sa 102 točke dnevnog reda, među kojima su i ustavne promjene, no sudeći po izjavama stranačkih dužnosnika, još uvijek nije utvrđeno hoće li se i kada doista i promijeniti Ustav RH.

Josip Salapić (HDSSB) novinarima je, nakon sjednice Predsjedništva, kazao kako će ta stranka, koja je u samoj završnici blokirala donošenje ustavnih promjena uoči Nove godine, prije konačne odluke sačekati da se o ustavnim promjenama još jednom izjasne stručna javnost i parlamentarne stranke. "Želimo Ustav i želimo konsenzus u Saboru i pozivamo sve stranke pa i HDZ da se uključe u ove ustavne promjene", rekao je Salapić, koji očekuje da bi se ustavne promjene, postigne li se dogovor oko preostalih spornih pitanja, mogle donijeti krajem veljače.

Salapić je potvrdio da je HDSSB o ustavnim promjenama razgovarao s vladajućima, budući da je ta stranka "stopirala ustavne promjene, ne želeći nasjesti na dnevnopolitičke teme vezano uz slučaj Perković i Zakon o pravosudnoj suradnji". "Pitanje pravosuđa, zločina i ubojstava treba se rješavati tamo gdje je za to mjesto, a mjesto je u pravosuđu, sudovima i eventualnoj odgovornosti onih koji su počinili određene oblike teških ubojstava", poručio je. Novinare je zanimalo ne bi li upravo ukidanje zastare prije 1. siječnja olakšalo posao sudovima u slučajevima izručenja bivših dužnosnika jugoslavenske obavještajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Njemakoj, čije ih pravosuđe tereti za pomaganje u ubojstvu hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Dva županijska suda u tim su slučajevima, naime, donijela suprotne odluke - da se Perkovića izruči, a Mustača ne izruči, temeljene na različitom tumačenju zastare, koja bi se ustavnim promjenema ukinula za kaznena djela teškog ubojstva. Salapić je kazao kako bi za Hrvatsku, kao novu članicu EU, bilo dobro ujednačeno postupanje pravosudnih tijela. "Ovo što se dogodilo nije dobro za kredibilitet Hrvatske u diplomatskim i međunarodnim odnosima, ali ni za pravosuđe. Mi ćemo se zalagati za to da se o ovom Ustavu donese konsenzus i da se ne događa ovakva pravna zavrzlama, da se ne donose odluke koje ne može protumačiti ni onaj koji takve odluke donosi", ocijenio je Salapić.

Predsjednik Sabora Josip Leko (SDP) ističe da je postupak dogovaranja oko ustavnih promjena otvoren, da su svi pozvani da se uključe u raspravu i doprinesu kvaliteti ustavnih promjena. "Nikakvi razlozi za donošenje promjena Ustava nisu otpali", rekao je Leko, ističući da u Hrvatskoj vrijedi načelo po kojem svi zločini moraju biti sudski procesuirani. Leko nije htio komentirati mogućnost ponovnog odlučivanja o europskim uhidbenim nalozima u kojima je izručenje već odbačeno zbog zastare, kako se dogodilo u slučaju Zdravka Mustača. "Sabor se bavi zakonskim okvirima, a ne konkretnim slučajevima niti kako će ga interpretirati nadležne institucije. Načelno ćemo utvrditi, nadam se, da nema zastare za teška kaznena djela ubojstva", rekao je.

Nije želio komentirati ni dvostruku ulogu DORH-a, koji tumači da u slučajevima Perkovića i Mustača mora zastupati Njemačku, ali i braniti hrvatske zakone i Ustav, zbog čega nisu podnijeli žalbu na odluku kojom je velikogorički Županijski sud zbog zastare odbio izručiti Mustača. "Da bih vam mogao odgovoriti na to pitanje ovako kako mi postavljate trebalo bi mi barem mjesec dana da proučim sve zakone koji utječu na stav ili stajalište bilo kojeg tijela. Poznato je Hrvatskoj javnosti da je tu vrlo podijeljena i stručna javnost, ali i stajališta pojedinih sudaca.

Ustav, a to je također javnosti poznato, osigurava autonomiju svakom sucu da u skladu sa svojim stajalištima može suditi na temelju zakona, Ustava itd. Prema tome, to je pitanje zaista najmanje za Vrhovni sud", tumači Leko. HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker nije htio reći hoće li se njegova stranka uključiti u novi krug pregovora oko ustavnih promjena. "Ako vladajući danas nisu spomenuli ustavne promjene, ne znam zašto bismo mi koji smo se protivili trebali govoriti. Zna se tko je inicirao i neka on ponudi javnosti odgovor što je sljedeći korak. Sve drugo ukazivalo bi na to da su te ustavne promjene bile paravan za nešto drugo", rekao je Šuker.

Podsjetio je da je HDZ tvrdio da se ustavnim promjenama želi izigrati europski uhidbeni nalog za Perkovića. "Ako su nekome ustavne promjene bile tako bitne i ako se zbog toga sazivala izvanredna sjednica Sabora, onda je logično da je taj isti trebao reći, 'otvaramo raspravu o ustavnim promjenama', no danas osim HDSSB-a to nitko nije spomenuo", kazao je Šuker. Nova sjednica Sabora u kontinuitetu će trajati 12 tjedana, do Uskrsa. Među predloženim točkama dnevnog reda je i izvješće Vlade o djelovanju Hrvatske u EU, koje bi se pred zastupnicima trebalo naći početkom drugog tjedna zasjedanja. Ove godine planirane su ukupno četiri sjednice, plenum će zasjedati od utorka do petka, a ponedjeljak će se ostaviti za sjednice radnih tijela.