c S
Dnevne novosti

Projektom e-Građani omogućiti komunikaciju građana s javnim sektorom

16.01.2014 07:20 ZAGREB, 15. siječnja 2014.(Hina), Ministarstvo uprave pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi koji bi trebao stvoriti pravne pretpostavke za provođenje projekta e-Građani odnosno omogućiti komunikaciju građana s javnim sektorom na jednom mjestu putem portala.

GONG ideju pozdravlja te poručuje kako će to doprinijeti podizanju standarda transparentnosti. Portal bi trebao objediniti informacije o radu Vlade i ministarstava, informacije o javnim uslugama te omogućiti siguran pristup elektroničkim uslugama korištenjem elektroničkog identiteta. Rasprava traje do kraja ovog tjedna, a nacrtom tog zakonskog prijedloga utvrđuje se središnji državni portal kao jedinstveno upravno mjesto u virtualnom svijetu.

Određuje se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav kao obvezujući za sve institucije te se propisuje komunikacija institucija javnog sektora s građanima putem osobnog korisničkog pretinca države. Sve bi to, ocjenjuju u Ministarstvu uprave, trebalo stvoriti pravne pretpostavke za ostvarenje projekta e-Građani. Predloženim zakonom želi se također osigurati obvezno korištenje i davanje podataka iz temeljnih registara i to tako da se stvore uvjeti za funkcioniranje "države bez papira" što će rezultirati administrativnim rasterećenjem građana i poslovnih subjekata.

Iz Ministarstva uprave pozivaju predstavnike zainteresirane javnosti da se do 19. siječnja uključe u javnu raspravu te dostave svoje prijedloge i komentare. U GONG-u ne kriju zadovoljstvo, no napominju da je vlada još prošle godine obećavala realizirati projekt. "Projekt bi trebao značajno doprinjeti podizanju standarda transparentnosti", ističe Natalija Mirković iz GONG-a i podsjeća kako se vlada obvezala na izradu portala u okviru Povjerenstva za otvorenu vlast u kojem sudjeluju tijela javne vlasti i organizacije civilnog društva.

Rokovi za izradu portala probijeni su, kaže Mirković i dodaje da je vlada još prošle godine obećavala realizaciju. Iz GONG-a također pozivaju vladu da što više informacija objavljuje na portalu jer je, kako ističu, to dobar antikorupcijski alat.