c S
Dnevne novosti

Rusija i EU dogovorili uspostavu radne skupine za Južni tok

20.01.2014 07:12 ZAGREB/MOSKVA, 17. siječnja 2014.(Hina), Ruski ministar energetike Aleksandr Novak i europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger dogovorili su se u petak u Moskvi da će osnovati radnu skupinu za razmatranje svih pravnih i tehničkih pitanja vezanih za projekt plinovoda Južni tok, priopćilo je rusko ministarstvo energetike nakon sastanka Novaka i Oettinegera.

"Postignut je dogovor o uspostavi radne skupine za razmatranje svih pravnih i tehničkih pitanja povezanih s projektom Južni tok", navodi se u kratkom priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva. Europska komisija je u prosincu prošle godine priopćila, nakon što je bila neutralna po pitanju tog projekta, da međuvladini sporazumi o Južnom toku, koje je potpisalo šest članica EU-a (Slovenija, Bugarska, Mađarska, Austrija, Hrvatska i Grčka) i Srbija nisu u skladu s europskim zakonodavstvom i zatražila od zemalja članica da ponovno pregovaraju s Rusijom kako bi se ti ugovori uskladili s pravnom stečevinom.

Europska komisija smatra da potpisani bilateralni ugovori sadrže više odredbi koje nisu u skladu s pravnom stečevinom. Europsko zakonodavstvo predviđa da ne može ista tvrtka upravljati infrastrukturom, u ovom slučaju plinovodom, i istovremeno uvoziti, proizvoditi i distribuirati plin te određivati cijene. Zemlje članice EU-a kroz koje treba prolaziti plinovod Južni tok ovlastile su Europsku komisiju da pregovara u njihovo ime s Rusijom o promjeni međuvladinih ugovora, koji nisu u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Ruski veleposlanik pri Europskoj uniji Vladimir Čizov izjavio je početkom tjedna u Bruxellesu da bi Europska unija trebala prilagoditi svoje zakonodavstvo bilateralnim ugovorima koje su neke zemlje članice potpisale s Rusijom o izgradnji plinovoda Južni tok, a ne obratno.

"Poštujem šest zemalja članica EU-a koje su potpisale međuvladine sporazume s Rusijom, ali one su znale za moguće komplikacije. Ako doista žele Komisiji dati mandat za pregovore, mi ćemo s njom razgovarati, ali ne o međuvladinim sporazumima nego o prilagodbi trećeg energetskog paketa tim sporazumima", rekao je Čizov. Treći energetski paket EU-a ima za cilj spriječiti energetske tvrtke koji su već dominantne na tržištu da kontroliraju i mrežu za isporuku energije.