c S
Dnevne novosti

Milanović: Albanija treba što prije početi pregovore o članstvu

21.01.2014 07:20 TIRANA, 20. siječnja 2014.(Hina), Hrvatska smatra da Albanija treba što prije početi pregovore o članstvu u Europskoj uniji i u tome će joj pomagati, rekao je u ponedjeljak u Tirani hrvatski premijer Zoran Milanović, dodavši kako ne smatra ispravnim što Beograd počinje pregovore, a Tirana još ne.

"Naš stav je da Albanija treba, po uzoru na druge države iz regije, početi pregovore što prije, i to je naša pozicija i u europskim tijelima", rekao je Milanović i upozorio na činjenicu da Hrvatska ima samo jedan glas. "Ali taj glas će se čuti. Umjereno, razumno, ali će se čuti", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s albanskim premijerom Edijem Ramom. Albanija se nadala da će u prosincu 2013. početi pregovore, ali to se nije dogodilo i sad vjeruje da će to biti u lipnju.

Za razliku od Albanije, Srbija je počela pregovore. "Naša potpora albanskome početku pregovora iskrena je, kao što je bila i prema Srbiji. Ne smatram ispravnim što je Srbija počela pregovore, a Albanija nije", rekao je Milanović. Hrvatski premijer smatra da je realno da Albanija u lipnju počne s pregovorima. "Naravno, u politici se ne možete uvijek rukovoditi samo racionalnim kriterijima, nažalost, tako jest, ali ako je država članica NATO- a, to znači da ima barem vojsku, kao dio državnog aparata koji je usklađen s visokim međunarodnim standardima. Prema tome, zaslužuje da joj se da šansa da barem pregovara o članstvu u EU-u", rekao je Milanović.

"Mi ćemo se suprotstavljati predrasudama", naglašava hrvatski premijer. "Europska politika često je pod pritiskom regionalnih etičkih predrasuda. Bit ćemo glasno protiv toga, jer smo i sami bili izloženi takvom odnosu", dodao je. I Rama drži da su predrasude problem. "Predrasude su bile razlog što mi u prosincu nismo dobili status kandidata, ali proces reforma, modernizacije i približavanja EU-u za nas nema alternative. Mi tako ostajemo bolja zemlja i naš će narod bolje živjeti", rekao je. "Bez obzira na to bude li to u lipnju ili poslije, mi ćemo promjene nastaviti jer su one dobre". "Hrvatsko članstvo i sporazum koji su potpisali Srbija i Kosovo, dva su najvažnija događaja prošle godine", ocijenio je Rama koji drži kako se postupno ostvaruje suradnja cijele regije.

"Hrvatski književnik Miroslav Krleža rekao je davne 1940. da će naša regija biti jedna cjelina. U 2014. na putu smo suradnje na svim poljima”, rekao je Rama. Na medijske tvrdnje da će Albanija u sklopu racionalizacije zatvoriti veleposlanstvo u Hrvatskoj i da će Hrvatsku pokrivati iz Ljubljane, Rama je rekao kako je to neistina. "Nije istina da Albanija želi zatvoriti veleposlanstvo u Hrvatskoj jer je Hrvatska primjer, ona nam služi kao zemlja koja nas nadahnjuje i važan nam je partner", rekao je. "Mi smo u postupku reorganiziranja ministarstva vanjskih poslova, i neka će se veleposlanstva zatvoriti, ali zasigurno ne ono u Zagrebu" dodao je Rama.

Albanska vlada nedavno je u Prizrenu održala zajedničku sjednicu s kosovskom vladom i Rama je tada najavio kako će takve sjednice održati i s drugim zemljama regije. "Ja ću posjetiti Hrvatsku, razgovarat ćemo o tome, ali ni ta mogućnost nije isključena", rekao je Rama. Milanović se poslije sastanka s Ramom susreo i s albanskim predsjednikom Bujarom Nishaniijem, a ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Albanije potpisali su ugovor o policijskoj suradnji.