c S
Dnevne novosti

Hrvatska među prvima u EU predala plan za realizaciju Jamstva za mlade

22.01.2014 07:12 ZAGREB, 21. siječnja 2014.(Hina), Hrvatska je među prvih šest članica EU koje su Europskoj komisiji predale planove za zapošljavanje i osposobljavanje mladih u sklopu programa Jamstvo za mlade (Youth Guarantee), priopćilo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Jamstvo za mlade je program Europske komisije za rješavanje problema nezaposlenosti mladih, u okviru kojeg sve osobe mlađe od 25 godina unutar četiri mjeseca od završetka školovanja ili gubitka prethodnog zaposlenja dobivaju kvalitetnu i konkretnu ponudu, bez obzira na to jesu li prijavljeni na burzu rada ili ne. Kvalitetna ponuda podrazumijeva ponudu za posao, praksu, pripravništvo ili nastavak obrazovanja, te mora biti prilagođena pojedinačnim potrebama i situaciji.

Za Hrvatsku je dob osoba koje se mogu uključiti u program podignuta na 29 godina. Za realizaciju programa Hrvatskoj je rezervirano 61,82 milijuna eura, kojima se dodaje isti ili čak viši iznos iz Europskog socijalnog fonda. Osim toga, regije s nezaposlenošću mladih iznad 25 posto mogu računati na još veća sredstva. Planove je dosad predalo 17 od 28 zemalja članica EU.

Tijekom veljače bit će poznato mišljenje Europske komisije o predanim planovima, kvaliteti predviđenih mjera i stajalištima država – članica o tome koje su mjere pogodne za korištenje EU sredstava. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić istaknuo je da ta vijest opovrgava "sve one koji su preuranjeno likovali kako se ne radi dovoljno na povlačenju EU sredstava i realizaciji programa".

Mjerama aktivne politike zapošljavanja lani je bilo obuhvaćeno 51.836 osoba, što je najviše od kada se mjere provode, te s najviše osiguranih sredstava iz državnog proračuna u iznosu od 521,6 milijuna kuna. Od ukupnog broja osoba obuhvaćenih mjerama aktivne politike zapošljavanja, 55,4 posto su mlade osobe do 29 godina života, kaže se u priopćenju.