c S
Dnevne novosti

Policija u HBOR-u istražuje više kredita izdanih posljednjih godina

23.01.2014 07:12 ZAGREB, 22. siječnja 2014.(Hina), Visoki izvor blizak istrazi potvrdio je večeras da policija u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) istražuje više kredita koje je posljednjih godina dobio širi krug poduzetnika.

Policija po nalogu Državnog odvjetništva provodi kriminalističko istraživanje vezano uz više kreditnih transakcija odobrenih posljednjih nekoliko godina, kazao je Hini izvor koji je želio ostati neimenovan. Kako se neslužbeno doznaje, policija je u sjedište HBOR-a, na Strossmayerovom trg 9, došla u poslijepodnevnim satima kako bi oduzela dokumentaciju o kreditima za koje se sumnja da su izdani mimo propisanih pravila ili procedure.

Još nije poznato jesu li pronašli neke od kompromitirajućih dokumenata. I dok mediji nagađaju kako se provjerava kredit koji je odobren tvrtci povezanoj s pomoćnikom ministra financija Brankom Šegonom, političari iz redova vladajućih u Hrvatskom saboru uglavnom nisu bili voljni komentirati ovaj slučaj.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker koji je i član Nadzornog odbora HBOR-a, ispričao se prezauzetošću, a jedini je za komentar bio raspoložen laburist Branko Vukšić. "Ovo što se radilo u HBOR-u sasvim je sigurno protiv morala i nekih demokratskih običaja", kazao je Vukšić, ističući kako se konačno moraju donijeti zakoni u kojima biznis i političari neće biti spojeni.

Glasnogovornica ravnateljstva policije, Jelena Bikić, Hini je izjavila kako informaciju o ulasku policije u sjedište HBOR-a ne može potvrditi, ali ni demantirati, a istu formulaciju upotrijebila je i Koraljka Perutka Fabijanić iz ureda uprave HBOR-a. "Nismo ovlašteni davati takve informacije", kratko je odgovorila na Hinin upit.