c S
Dnevne novosti

Grčka poziva Makedoniju da prihvati europske vrijednosti

24.01.2014 07:08 ZAGREB, 23. siječnja 2014.(Hina), Grčki ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos, čija zemlja predsjeda EU-om u ovom polugodištu, kazao je da je glavna zapreka za članstvo Makedonije u Europskoj uniji to što ne poštuje europske vrijednosti, prenose europski mediji.

"Zapreka za početak pristupnih pregovora s Makedonijom nije pitanje njezina imena", rekao je Venizelos na jednoj konferenciji u Bruxellesu u utorak. "Problem je prihvaćanje europskih vrijednosti i ispunjavanje političkih kriterija iz Kopenhagena", rekao je.

Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005. i dobila je pozitivnu preporuku Europske komisije za otvaranje pregovora, no to se još nije dogodilo zbog izostanka konsenzusa među državama članicama. Osnovnim razlogom za to smatra se odbijanje Grčke da prihvati ustavni naziv "Republika Makedonija" kao ime države. Dok se spor ne riješi, UN koristi privremeni naziv "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM)".

Grčka također smatra da Skoplje pogrešno tumači velike dijelove svoje povijesti, a slične zamjerke ima i Bugarska. Makedonija je nedavno razljutila Atenu postavivši velik kip "ratnika na konju" koji nalikuje Aleksandru Velikom u središtu Skoplja.

Razlozi bi ipak mogli biti dublji. Europska unija u zadnjim je izvješćima izrazila ozbiljnu zabrinutost za demokratski napredak zemlje.

Kritike su upućene zbog nejasne granice između stranke i države, napada na medijske slobode i izostanka neovisnosti sudstva zbog čega su neki europski diplomati ocijenili da zemlja "nazaduje", prenosi EurActiv.