c S
Dnevne novosti

MVEP: nismo raspravljali o otvaranju arbitraže

29.01.2014 07:18 ZAGREB, 28. siječnja 2014.(Hina), Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u utorak da se sa Slovenijom nije razgovaralo o tome da postupak pred arbitražnim sudom za određivanje hrvatsko-slovenske granice postane javan.

"Nismo raspravljali o tome", kazala je za Hinu glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić. Erjavec je na konferenciji za novinare u Ljubljani rekao da će njegovo ministarstvo u vladi uskoro pokrenuti inicijativu po kojoj će usmena rasprava, do koje bi po predviđanjima uskoro trebalo doći na arbitražnom sudu, postati javna.

Šef slovenske diplomacije kazao je i da se o tome pregovara s Hrvatskom i rekao da se Zagreb s tom inicijativom načelno slaže. Prema sadašnjem arbitražnom postupku svi postupci i procedure pred arbitražom do izricanja pravorijeka su povjerljivi, odnosno tajni i zatvoreni za javnost.

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je 3. siječnja na sjednici Vlade najavila da bi se prva usmena rasprava na arbitražnom sudu za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora mogla održati koncem veljače i početkom ožujka.