c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Ovršnog zakona

29.01.2014 07:24 ZAGREB, 28. siječnja 2014.Hina, Hrvatski sabor sjednicu počinje raspravom o izmjenama Ovršnog zakona kojima se nastoji onemogućiti zloupotrebe uočene u ovršnom postupku, ubrzati postupke i jače štititi prava ovršenika.

Prema prijedlogu, širi se opseg izuzeća od provedbe ovrhe, pa se ona više neće moći provoditi nad putnim troškovima i darom za djecu, te se bitno skraćuju rokovi za postupanje. Novina je i uključivanje Financijske agencije u postupak ovrhe čim se, kako objašnjava ministar pravosuđa Orsat Miljenić, želi spriječiti "male zatvorene ovrhe gdje se nekretnine prodaju ispod cijene".

Fina će tako procjenjivati nekretnine i voditi elektroničke dražbe nekretnina te pružati detaljne informacije o nekretninama koje se prodaju u ovršnom postupku putem elektronskog kataloga na nacionalnoj razini, na kojem će se nalaziti fotografije nekretnina s njihovim lokacijama. Dražba će biti elektronska te više neće biti moguć dogovor više osoba oko cijene. Za one koji se ne služe internetom, dražbe će se provoditi u uredima Financijske agencije.

U postupku ovrhe na nekretninama, izmjenama Zakona ovršeniku se omogućava šest mjeseci za rješavanja svojih osnovnih stambenih potreba. Kako se u praksi događalo da se ovršniku zbog manjeg iznosa duga provodi ovrha na nekretnini čija vrijednost višestruko prelazi iznos tražbine radi koje se vodi ovršni postupak, izmjenama se uvodi mogućnost da ovršenik u zakonom propisanim rokovima i pod određenim pretpostavkama predloži drugi predmet ovrhe iz čije vrijednosti će se moći namiriti ovrhovoditeljeva tražbina u određenom roku. "Ovršenik tako, ako ima malu ovrhu, neće izgubiti stan već će se uzeti manja nekretnina", rekao je Miljenić.