c S
Dnevne novosti

Grčić: ubrzati restrukturiranje javnih poduzeća i investicije

30.01.2014 07:14 ZAGREB, 29. siječnja 2014.(Hina), Restrukturiranje javnih poduzeća treba ubrzano nastaviti, a potrebno je i ubrzanje njihovih investicijskih aktivnosti pri čemu će se pojačati zahtjevi postavljeni pred uprave javnih poduzeća.

Tako je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka i fondova EU-a Branko Grčić sažeo zaključke današnje vladine konferencije "Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini". Grčić najavljuje kako će vlada mjesečno, tromjesečno i polugodišnje ocjenjivati rad uprava javnih poduzeća i mjeriti rezultate njihova rada.

Podsjetio je na današnju poruku premijera Milanovića da će oni koji prihvate visoke, ali jasne vladine kriterije, imati njezinu potporu, a onima koji na to nisu spremni poručio je da će njihova pozicija biti preispitana. "Nitko nije za sva vremena", kaže Grčić te dodaje da se od svih uprava očekuju maksimalni napori u ostvarenju vladinih očekivanja. A ta očekivanja nisu mala - Vlada, po Grčićevim riječima, od javnog sektora očekuje ključni doprinos izlasku iz krize, budući da privatni ne pokazuje znakove oporavka.

Pozvao je uprave javnih poduzeća da svoje projekte prijave kao strateške i razvojne kako bi iskoristili nove zakonske mogućnosti za njihovo ubrzanje. Upitan ima li dojam da su čelnici javnih poduzeća spremni ispuniti vladine zahtjeve, odgovorio je da je premijer bio jasan te istaknuo da javna poduzeća moraju realnije nego do sada planirati svoje investicije.

Ispunjenje dosadašnjih planova ometano je poteškoćama u financiranju, opsežnim procedurama javnih nabava i krizom građevinarstva, rekao je Grčić. Smatra da veliku novost donose europski fondovi koji će olakšati financiranje. Novinare je zanimalo i kako bi se eventualna odluka užeg kabineta vlade, koji zasjeda o povlačenju dijela dobiti javnih poduzeća radi pokrića proračunskog deficita odrazila na ispunjenje planova i očekivanja od javnih poduzeća.

Grčić je odgovorio da će vlada mjere za smanjenje deficita razmatrati sa široka 'menija', a da eventualno povlačenje dobiti ne ovisi samo o vladi nego i skupštinama javnih poduzeća. Podsjetio je da je dobit javnih poduzeća u 2013. godini, bez Ine, bila između 1,8 i dvije milijarde kuna. Upitan je li opcija za svođenje deficita u mastriške kriterije smanjenje plaća, rekao je da u ovom trenutku nije, osim najavljenih ušteda na masi plaća i materijelnim pravima.

Ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka novinari su pitali koje projekte u energetici može najaviti za ovu godinu, a on je odgovorio da su to potpisivanje ugovora za projekte Plomin C i termoelektrane-toplane Osijek. Njihovoj realizaciji će, po Vrdoljakovim riječima, pomoći poboljšan kreditni rejting HEP-a. Predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić kazao je kako je kod projekta u Plominu riječ o vrijednosti projektnog financiranja od 800 milijuna eura, bez duga države i HEP-a koji partneri uzimaju na svoju bilancu, a HEP će se morati zadužiti za equity u tim projektima.

Na vladinoj konferenciji sudjelovali su čelnici pedesetak javnih poduzeća, članovi vlade i drugi državni dužnosnici. Osnovni ton konferenciji dalo je izlaganje premijera Milanovića koji je od uprava javnih poduzeća oštro zatražio provedbu investicijske politike vlade. Na konferenciji je najavljeno da će u javnim poduzećima broj zaposlenih ove godine biti smanjen za dvije tisuće.