c S
Dnevne novosti

Sindikati traže zaustavljanje procedure donošenja ZOR-a

30.01.2014 07:18 ZAGREB, 29. siječnja 2014.(Hina), Pet sindikalnih središnjica zatražilo je pismom od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke da zastane s procedurom donošenja novog Zakona o radu (ZOR) i ne uvrštava ga odmah na dnevni red, kako bi zastupnice i zastupnici imali vremena saznati sindikalna stajališta.

Napominju da su se sindikalne središnjice obratile klubovima zastupnika i nezavisnim zastupnicima da im omoguće održavanje tematskih sastanaka radi predstavljanja činjenica koje, kako tvrde, nedvojbeno ukazuju na značajne štetne posljedice po hrvatsko društvo koje će nastati donošenjem takvog ZOR-a.

"Očekujemo da i hrvatskim radnicima, čiji su glasovi brojnim zastupnicima omogućili ulazak u to zakonodavno tijelo, pružite priliku da se čuje i njihov glas o zakonu koji je za njih od ključne važnosti. Također molimo da što žurnije na razgovor primite predstavnike sindikalnih središnjica kako bi i vama osobno dodatno objasnili razloge protivljenja ovakvom prijedlogu zakona", stoji u pismu sindikalnih središnjica Leki.

Podsjećaju da je Vlada u zakonodavnu proceduru uputila prijedlog novog ZOR-a koji je već duže vrijeme kamen spoticanja i uzrok sve većih tenzija između Vlade i poslodavaca na jednoj strani i sindikata na drugoj strani. Podsjećaju da su zbog ignoriranja njihovih stajališta i argumenata i "destrukcije socijalnog dijaloga" koju provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, napustile radnu grupu za izradu tog zakona.

Središnjice optužuju Ministarstvo rada i Vladu da su prijedlog ZOR-a uputili u zakonodavnu proceduru "obmanjujući pritom cjelokupnu javnost" tvrdnjama da sindikati neistinito prikazuju činjenice te da je prijedlog novog ZOR-a dodatno raspravljen sa socijalnim partnerima.