c S
Dnevne novosti

Saborski odbor: sindikalci žestoko na izmjene ZOR-a

31.01.2014 07:22 ZAGREB, 30. siječnja 2014.(Hina), Prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) koji je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio saborskom Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo žestoko su napali predstavnici sindikata, dok su članovi Odbora poručili socijalnim partnerima da "spuste loptu" te postignu konsenzus oko tog važnog pitanja.

"Nije nam cilj smanjiti prava radnika nego sačuvati radna mjesta i pomoći da se tvrtke brže restrukturiraju, pokrenu investicije i privuku investitori", rekao je ministar Mrsić. Na tu se tvrdnju žestoko obrušio Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati) poručivši kako se ne može govoriti o privlačenju ulagača, a da se pri tome obespravljuju radnici. "Znamo kakvi su onda ti ulagači", rekao je. Zakonom predviđena fleksibilizacija i preraspodjela radnog vremena samo će produljiti radni tjedan na štetu radnika. "Produljenje radnog tjedna neće omogućiti dodatno zapošljavanje jer će poslodavci izrabljivati postojeće radnike i neće im trebati novi", ustvrdio je Sever.

Predviđenom bi se izmjenom trebalo omogućiti poslodavcima koji nemaju sezonski način rada da u slučaju potrebe za povećanim radom mogu napraviti preraspodjelu radnog vremena. Sever se usprotivio i predloženoj izmjeni zakonodavnog okvira koji se odnosi na agencije za privremeno zapošljavanje radnika. "Radnik je preko agencije do sada mogao raditi godinu dana, a sada će moći do tri godine, pa će se njegov položaj dodatno pogoršati", kazao je.

Mrsić je, međutim, poručio da priču oko agencija ne treba mistificirati. "Po iskustvima EU, dvadesetak posto radnika koji rade preko agencija i ostaju u radnom odnosu u tvrtki", naglasio je Mrsić. Od donošenja prvog ZOR-a prošlo je 18 godina, a taj je zakon uvijek bio samo nužno zlo koje se poštivalo isključivo onda kada nije bilo drugih mogućnosti, ustvrdio je Mladen Novosel (SSSH). Cilj novog ZOR-a je sniziti cijenu rada, kaže Damir Jakuš (URSH), a radnike dovesti u poziciju da ništa ne pitaju poslodavca jer odmah mogu dobiti otkaz.

Besmisliica je da će ZOR riješiti probleme zapošljavanja, jer taj problem može riješiti samo gospodarska politika, poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. SDP-ov član Odbora Borislav Kovačić komentirao je nastupe sindikalnih čelnika na sjednici Odbora riječima da ima dojam kao da je na "sindikalnom mitingu".

"Kod nas zakone pišu političari, i to ne samo državni već i sindikalni i poslodavački", poručio je imenovani član Odbora Viktor Gotovac. Nije dobro da kada netko ne ostvari svoje rješenje, odmah se povuče, rekao je Gotovac. Imenovani član Odbora Davorko Vidović ocijenio je da razmimoilaženja socijalnih partnera nisu tako velika da se ne bi mogao postići konsenzus oko ZOR-a. Po ocjeni imenovanog člana Dragana Bagića, ponašanje svih aktera uključenih u izradu zakona je "apsolutno pretjerivanje, što je loše za proces donošenja i kvalitetu zakona". Odbor je na kraju podržao zakonski prijedlog s pet glasova za i dva (HDZ i Laburisti) protiv.