c S
Dnevne novosti

Perković prebačen u Muenchen, suđenje najvjerojatnije u lipnju

03.02.2014 07:14 BERLIN , 31. siječnja 2014.(Hina), Bivši dužnosnik jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josip Perković, koji je prije tjedan dana predan Njemačkoj zbog sumnje da je sudjelovao u umorstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, u petak ujutro je iz zatvora u Nuernbergu prevezen natrag u istražni zatvor u Muenchenu, a suđenje bi po procjenama njegova njemačkog odvjetnika Petera Wagnera trebalo započeti u lipnju.

"U minhenskom zatvoru Stadlehemu su očito provedene neke mjere koje bi jamčile sigurnost Josipa Perkovića tako da je on ujutro prevezen iz Nuernberga, gdje je boravio posljednjih dana, natrag u Muenchen", rekao je u petak za Hinu njemački odvjetnik Josipa Perkovića Peter Wagner dodavši da nije bio u kontaktu sa svojim branjenikom. On je ustvrdio da su očito otklonjeni razlozi zbog kojih je Savezno državno odvjetništvo dvojilo u Perkovićevu sigurnost i zbog kojih je on na nekoliko dana bio prebačen u Nuernberg.

Savezno državno odvjetništvo je zaključilo kako Perkoviću u minhenskom zatvoru, zbog činjenice da u njemu boravi veći broj osoba porijeklom s područja bivše Jugoslavije, prijeti povećana opasnost. Odvjetniku Wagneru nije priopćeno koje mjere su poduzete na temelju kojih se sada jamči sigurnost Perkovića u minhenskom zatvoru.

"S obzirom da je za suđenje nadležan Viši zemaljski sud u Muenchenu, na kojem je vođen i prvi proces povezan s ubojstvom Stjepana Đurekovića, logično je da Perković bude smješten u Muenchenu", kazao je Wagner. On je izjavio kako će idućih mjeseci pripremati obranu te da će mu uskoro biti omogućen i pristup sudskim spisima. Perkovićev odvjetnik je izjavio kako očekuje da bi suđenje moglo početi početkom ljeta. "Procjenjujem da bi suđenje najvjerojatnije trebalo otpočeti u lipnju", rekao je Wagner.

On je potvrdio da se Perkovićev hrvatski odvjetnik Anto Nobilo sprema doći u Njemačku, ali da nije još riješeno pitanje mogućnosti njegova zastupanja pred njemačkim sudovima. On je ponovio kako će se strategija obrane zasnivati na pobijanju iskaza bivšeg djelatnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti Vinka Sindičića, na temelju čijeg svjedočenja je 2008.

Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Josipu Perkoviću Savezno državno odvjetništvo pripisuje suučesništvo u ubojstvu Đurekovića. Josip Perković je 24. siječnja izručen Njemačkoj, a dan kasnije mu je sutkinja Saveznog vrhovnog suda u Karlsruheu odredila pritvor.