c S
Dnevne novosti

Primorsko-goranska županija za povlačenje prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

04.02.2014 07:08 RIJEKA, 3. veljače 2014. (Hina), Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak kako bi trebalo povući prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jer ne udovoljava zahtjevima za unaprjeđenje upravljanja pomorskim dobrom, narušava dosegnute standarde i izravno smanjuje županijski proračun.

Smatramo da bi bilo najbolje povući ga u cijelosti, izjavio je župan Zlatko Komadina iznoseći zaključke sa svoga kolegija. U nacrtu prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je u javnoj raspravi do 10. veljače, predlažu se odredbe kojima bi se omogućilo postojanje samo po jedne županijske lučke uprave, a ostale bi imale status ispostava, što bi, smatraju u županiji, smanjilo županijske prihode. Komadina je na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare rekao da bi novim zakonom županijski proračun bio izravno smanjen za oko 6 milijuna kuna te da se Primorsko-goranska županija zalaže za decentralizirani sustav, odnosno postojanje više županijskih lučkih uprava.

Smatramo da je dobro da u njihovom radu sudjeluju ljudi koji bolje poznaju svoje luke i potrebe, rekao je. Dodao je da je na području Primorsko-goranske županije u posljednjih deset godina u pomorsko dobro uloženo oko 300 milijuna kuna te da su to zajedno činile županija, država i lokalna samouprava. Županija predlaže da se u cijelosti povuče tekst nacrta prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jer, smatraju u županijskoj upravi, on ne udovoljava zahtjevima za unaprjeđenje upravljanja pomorskim dobrom, ne pruža sigurnost potencijalnim investitorima za ulaganje u pomorsko dobro, a županijama odnosi prihode koje su dosad ostvarivale aktivnostima na pomorskom dobru u njihovim nadležnostima.

Odgovarajući na upit novinara, Komadina je ocijenio da je poticaj za donošenje novoga zakona možda bila loša praksa dodavši da je sustav u Dalmaciji bio puno lošiji nego primjerice u Primorsko-goranskoj županiji. Predloženim zakonom se narušava ono što je u ovoj županiji dobro napravljeno, rekao je navodeći da su u Primorsko-goranskoj županiji utvrđene granice pomorskog dobra za gotovo svu komercijalnu obalu te da su modernizirane sve trajekte luke. „Ovako ćemo dijelom biti razvlašteni, a dijelom će nam se ukinuti sredstva“, rekao je župan Zlatko Komadina.