c S
Dnevne novosti

Ostojić: masa plaća u zdravstvu ostat će na razini 2012.

05.02.2014 07:04 ZAGREB, 4. veljače 2014. (Hina), Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je u utorak da su trenutni povećani rashodi za plaće u zdravstvu posljedica poštivanja zakona i EU direktiva, ali očekuje da će masa bruto plaća u ovoj godini, zahvaljujući novoj organizaciji, ostati na razini 2012. godine.

S novom organizacijom rada i ukidanjem nekih odjela, koje je već započelo, novim unutarnjim ustrojem i činjenicom da svako dežurstvo više nije prekovremeni rad, očekujem da će masa bruto plaća u ovoj godini ostati na razini 2012. godine, rekao je Ostojić Hini. Pravi efekti reorganizacije sustava, ukidanja odjela, smanjivanja položajnih dodataka i jasne kontrole uvjeta rada trebali bi biti vidljivi već u ožujku, najavio je Ostojić odgovarajući na tvrdnje u medijima da se na plaće u zdravstvu sada troši sedam do 10 posto više sredstava od planiranih.

Veći iznos za plaće u siječnju rezultat je toga što neke bolnice još nisu prešle na novu organizaciju rada. Isplatile su nešto više sredstava za plaće jer se dežurstva i pripravnosti, po novom kolektivnom ugovoru (KU), više ne isplaćuju po paušalu, kao što je to prije bio slučaj, rekao je Ostojić. "U medijskim napisima uspoređuju najnoviji KU s paušalom, što se ne može uspoređivati, to je miješanje krušaka i jabuka", rekao je ministar te istaknuo da se paušalno obračunavanje moralo prekinuti jer je u suprotnosti s hrvatskim zakonima i EU direktivom. Podsjeća da je zdravstvo prošle godine imalo tri kolektivna ugovora – ništetni, privremeni po kojemu se plaćalo paušalom, i novi KU. Odlučno je odbacio nagađanja da su rashodi za proračun u novom KU veći nego u ništetnom, te podsjetio kako se prema ništetnom KU svako dežurstvo obračunavalo kao prekovremeni rad na iznos cijele plaće, a sada se obračunava isključivo na osnovnu plaću.

Upitan za rashode zaposlenih u bolnicama, kaže da o tome još očekuju izvješće od Ministarstva financija, a nema ni saznanja da liječnici zbog nezadovoljstva plaćama namjerno opstruiraju novi KU, ali s tim su problemom, ističe, bolje upoznati ravnatelji bolnica. Naglasio je kako je od svih sustava samo zdravstvo dosad ušlo u COP (centralni obračun plaća), što je zahtijevalo veliki napor bolničkih Uprava i Fine. Očekujem da će to sada funkcionirati bolje i da će plaće za siječanj po COP-u biti isplaćene na vrijeme, rekao je Ostojić. Upitan za slučaj virovitičke bolnice koja gomila dugove, zbog čega su iz Županije najavili kaznenu prijavu protiv Uprave i njega, Ostojić je odgovorio da će dug županijskih bolnica biti plaćen tijekom veljače.

"To je ostalo neraščišćeno, a novi ustroj bi sada trebao biti gotov i značajno unaprijediti rad te bolnice", rekao je Ostojić, dok je najavljene kaznene prijave komentirao kao "dio demokracije". Povećanje liječničkih plaća danas je komentirao i premijer Zoran Milanović nakon posjeta tvrtki Dok-Ing, rekavši da još mora vidjeti jesu li liječnicima za prosinac isplaćene veće plaće. Ako jesu, nije dobro, rekao je premijer. "Nije dobro, onda pregovori nemaju smisla. Nismo išli u pregovore da opustošimo liječnike i da im upropastimo život, nego da državni proračun smanji neke troškove", rekao je Milanović. Na pitanje kakva je u tome odgovornost ministra zdravlja, Milanović je ustvrdio da je to hipotetsko pitanje, te da se prethodno moraju utvrditi činjenice.