c S
Dnevne novosti

Šuker: Rasprava o monetarnoj politici u prvoj polovini 2013. je "pase"

06.02.2014 07:14 ZAGREB, 5. veljače 2014.(Hina), Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker ustvrdio je kako je Polugodišnja informacija o stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvoj polovici 2013. "pase" te pozvao da o tom dokumentu Sabor ne glasa, nego samo primi na znanje.

"Ovo je kvalitetan materijal kao i svi materijali koji dolaze iz Hrvatske narodne banke (HNB), no koliko ima smisla raspravljati o materijalu koji nema veze s onim gdje je Hrvatska danas", upitao je Šuker. Da je izvješće korektno ali ne očitava trenutno realno stanje, složio se i HDSSB-ovac Krešimir Bubalo. "Hrvatska tone u krizu, ljudi iz HNB-a su postali statističari, a važno bi bilo da budu sukreatori monetarne politike i pomognu Hrvatskoj izaći iz krize", poručio je.

Guverner HNB-a Boris Vujčić podsjetio je da Sabor ne glasuje o izvješću HNB-a, nego ga samo prima na znanje. U uvodnom izlaganju Vujčić je, uz ostalo, istaknuo da je u prvoj polovini 2013. godine zabilježena stabilizacija domaće gospodarske aktivnosti, nakon višegodišnjeg trenda njezina smanjivanja. "Blagom oporavku u drugom tromjesečju pogodovala su nešto povoljnija kretanja u eurozoni i oporavak uvjeta na međunarodnim financijskim tržištima, te povoljni jednokratni učinci ulaska Hrvatske u EU", ocijenio je.

"U prvoj polovici 2013. zabilježena je stabilizacija domaćih gospodarskih aktivnosti, a stabilnost domaće gospodarske aktivnosti nas je na kraju godine odvela do pada bruto domaćeg proizvoda od jedan posto", rekao je Šuker. Izvješće, podsjeća Šuker, kaže da je realni BDP u prvom tromjesečju neznatno pao 0,1 u odnosu na posljednje tromjesečje dok je u drugom tromjesečju blago porastao za 0,2 posto. "To vam je sve bila statistička šminka, međutim u trećem kvartalu se više statistički nije moglo šminkati", kazao je.

"Ja ću vas podsjetiti da ste iskoristili ama baš svaku priliku, i vi i vaši kolege, da podsjećate aktualnu vlast na to da ste nam zemlju 2011. godine ostavili u neusporedivo boljoj kondiciji, a tu 'dobru kondiciju' ste tada argumentirali upravo činjenicom da je u drugom i trećem kvartalu 2011. BDP rastao za 0,6 posto i taj je rast tada bio gospodarski rast, a sada ovih 0,2 ignorirate minorizirate i nazivate statističko šminkom", odgovorila mu je Nadica Jelaš (SDP).

SDP-ov Hrvoje Nekić kazao je kako su u prvoj polovini 2013. godine prihodi konsolidirane opće države smanjeni za 0,7 posto na godišnjoj razini što je, kako je naglasio, posljedica pada prihoda od poreza na dobit i socijalnih doprinosa dok su prihodi od PDV-a imali najveći pozitivan učinak na kretanje ukupnih prihoda. Rashodi konsolidirane opće države, istaknuo je Nekić, povećani su za 8,5 posto u odnosu na prethodnu godinu što je, mišljenja je, rezultat sanacije dugova u zdravstvu.

"U Izvješću je upravo razvidan deficit u prvih 6 mjeseci prošle godine u iznosu 12,6 milijardi kuna, pa je pokušaj branjenja tog deficita sa sanacijom u zdravstvu neprimjeren, odgovorio je HDSSB-ov zastupnik Krešimir Bubalo.