c S
Dnevne novosti

Hrvatska čvrsto protiv mijenjanja triju temelja EU-a

06.02.2014 07:12 ZAGREB, 5. veljače 2014.(Hina), Hrvatska će se "bez ostatka" zalagati da se ne mijenjaju tri temeljna postulata na kojima počiva ujedinjena Europa, a među kojima je i sloboda kretanja radne snage, rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Titusom Corlateanom.

Europska je unija stvorena kako bi zajamčila stanovnicima da neće biti rata, da će se radna snaga slobodno kretati i to na velikom, jedinstvenom tržištu. Ugrozi li se i jedan od tih temelja, Europa nema smisla, rekla je Pusić. "Tri su temeljna razloga za postojanje EU-a i za potporu koju ima u 28 članica i među kandidatima i potencijalnim kandidatima. To su dugoročna stabilnost bez rata, sloboda kretanja, a to je Europa bez granica te sloboda gospodarske aktivnosti, zajedničko tržište. Bez tih triju elementa Europska unija nema smisla.

Dirati u bilo koji od njih znači dovoditi u pitanje opstojnost EU-a i zato će se Hrvatska bez ostatka zalagati da se očuvaju ta tri temeljna razloga za postojanje Europske unije", komentirala je Pusić sve češće spominjanje straha u tzv. starim članicama od vala imigranata iz novih članica Unije koji će uzeti radna mjesta u tim zemljama koje su ionako u krizi.

Rumunjski je ministar rekao kako se neki zapadnoeuropski političari služe tom prijetnjom "populistički, za unutrašnje političke svrhe, najčešće uoči izbora". "Odbacujemo svaku takvu ksenofobnu, populističku retoriku", rekao je. Pusić i Corlatean razgovarali su i o prometnom povezivanju, energetskoj sigurnosti i povezivanju energetskih mreža ovog dijela Europe te o položaju manjina u objema zemljama.

Ministra vanjskih poslova Rumunjske Titusa Corlateana primio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je s njim razgovarao o bilateralnim odnosima Hrvatske i Rumunjske, a naglasili su i važnost nastavka daljnje suradnje, posebice u okviru EU-a u kojoj dvije zemlje imaju zajedničke prioritete i visoku razinu međusobne suradnje i potpore, kaže se u priopćenju iz predsjednikova ureda.

Josipović i Corlatean istaknuli su kako je hrvatsko-rumunjska suradnja od izuzetne važnosti za pružanje daljnje potpore procesu stabilizacije jugoistočne Europe kao i za cijeli proces proširenja EU-a na države u susjedstvu.