c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnici: stranke s uvjetnim mišljenjem revizije su neodgovorne

07.02.2014 07:16 ZAGREB, 6. veljače 2014.(Hina), Saborski su klubovi podržali su izvješće o reviziji rada političkih stranaka u 2012., a stranke kojima su državni revizori dali uvjetno mišljenje dio zastupnika nazvao je neodgovornima.

Revizijom je obuhvaćeno 25 stranaka, 12 ih je dobilo bezuvjetno, a 13 uvjetno mišljenje. Političke stranke su u 2012. ostvarile ukupne prihode od 115 milijuna kuna, većinu iz državnog i proračuna jedinica lokalne samouprave. "Demagogija je doći u ovaj visoki dom, dijeliti lekcije i imati uvjetno mišljenje revizije. Kad dobivamo novce od građana za svoj rad, onda je minimum odgovornosti i pristojnosti da dobijemo i bezuvjetno mišljenje revizora", ocijenio je HNS-ov Petar Baranović, čija je stranka za svoje poslovanje dobila bezuvjetno mišljenje državne revizije.

Boro Grubišić (HDSSB) smatra da se političke stranke u Hrvatskoj "ponašaju kao nedonoščad". "Žive gotovo u inkubatoru, i ne bi preživjele bez infuzije koju dobivaju od države i jedinica lokalne samouprave", uvjeren je Grubišić. Upozorio je i da je u Hrvatskoj registrirano više od 140 stranaka, ali da ih funkcionira svega 40 ili 50. "Ja se već 10 godina vodim kao predsjednik Akcije hrvatske republikanske seljačke stranke i prije pola godine bio sam pozvan u MUP kako bih dao izvještaj o poslovanju te stranke, koja već dugo ne postoji", rekao je Grubišić.

Objasnio je da je statutom te stranke, kao i statutima drugih stranaka, predviđeno da stranka prestaje postojati završnom skupštinom, ali da stranke obično ne održavaju takvu "pogrebnu skupštinu", zbog čega ostaju registrirane i kada prestanu postojati. "Takvih stranaka ima koliko hoćete", kazao je Grubišić, navodeći kao primjer Stranku običnih ljudi, Našu stranku, Blok poljoprivrednika, Hrvatski oslobodilački pokret i dr.

I Nadica Jelaš (SDP) upozorila je da se stranke u najvećoj mjeri financiraju iz javnog novca, zbog čega uvjetno mišljenje smatra "teško prihvatljivim". Nelogičnim je ocijenila razlike u iznosu članarina koje prikupe pojedine stranke. "HDZ deklarira 220 tisuća članova, a od članarina ostvaruje svega 2,3 milijuna kuna prihoda, dok SDP sa 40 tisuća članova od članarina ostvaruje 2,6 milijuna. Kako to tumačiti", upitala je Jelaš.

Boro Grubišić odgovorio joj je da HDSSB uopće nema prihode od članarina, jer u svom statutu uopće nije predvidio prikupljanje članarine. "Vi imate čak 2,6 milijuna, prilično ste opteretili svoje članove, a ispada da je u HDZ-u godišnja članarina svega 10 kuna. Jeftinija stranka, što možemo", zaključio je Grubišić.

U ime prozvanog HDZ-a, koji je dobio uvjetno mišljenje državne revizije, Ivan Šuker je vladajućima spočitnuo dvostruke kriterije prema HDZ-u i pojedinim ministrima. "Kad smo jutros razmatrali izvješće revizije o radu Vlade, onda uvjetno mišljenje za pojedine ministre nije bilo sporno, dapače, bilo je sjajno", kazao je Šuker, dodajući kako "s nestrpljenjem očekuje izvješće o radu stranaka za 2013.".

Objasnio je da je većim strankama, koje djeluju na cijelom teritoriju Hrvatske teže dobiti bezuvjetno mišljenje, s obzirom na to da po novom zakonu svaka županijska organizacija mora imati ustrojen sustav unutarnje kontrole. Interesantnim je ocijenio podatak da HDZ ostvaruje tek 27 posto od ukupnih prihoda stranaka iz proračuna jedinica lokalne samouprave, iako je, kaže, na vlasti u 55 posto jedinica.