c S
Dnevne novosti

Opačić i Grčić veleposlanicima zemalja EU-a predstavili mjere za EDP

10.02.2014 07:16 ZAGREB, 7. veljače 2014.(Hina), Potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Branko Grčić upoznali su u petak veleposlanike zemalja EU-a s mjerama koje će vlada provesti s ciljem smanjenja prekomjernog deficita, ali i s drugim reformama u cilju konsolidacije financijskog sustava.

Milanka Opačić, ujedno ministrica socijalne politike i mladih, predstavila je devet dugoročnih reformskih mjera za konsolidaciju sustava: integraciju pratećih službi, 'outsourcing' usluga, objedinjenu javnu nabavu, jedinstveni novčani centar, reformu socijalnog ugovaranja, korištenje EU fondova za financiranje reformskih mjera, masterplan bolnica, restrukturiranje mreže škola i programa te reorganizaciju pravosudnog sustava, navodi se u vladinu priopćenju.

"Vlada je odlučna u provođenju ovih reformi i svjesni smo da više ne možemo živjeti na dug. Nećemo biti problem zbog nečinjenja. Svoj posao ćemo odraditi do kraja", naglasila je Opačić.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić naglasio je da se bez provođenja ovih reformi ne može osigurati daljnja konsolidacija državnog proračuna. Veleposlanike EU-a akreditirane u Hrvatskoj upoznao je i s konkretnim mjerama koje se namjeravaju poduzeti na prihodnoj i rashodnoj strani proračuna, kako bi se deficit smanjio za potrebnih 7,7 milijardi kuna. "Želim naglasiti da nećemo bitno dirati u investicije u javnom sektoru, kao ni u potpore koje idu direktno gospodarstvu", rekao je.

Također, izvijestio je veleposlanike o učinjenom napretku u području investicija te se posebno osvrnuo na Zakon o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, kojemu je cilj olakšati ulaganje i poboljšati ukupnu investicijsku klimu.